Klasszikus antiszemita sztereotípiákat felvonultató karikatúrával gúnyolta ki az Eurovíziós dalfesztiválon született izraeli győzelmet a Süddeutsche Zeitung, mely az egyik legjelentősebb német napilap, 1.1 millió olvasóval és komoly nemzetközi tekintéllyel.

A rajz Netánjáhu miniszterelnököt ábrázolja Netá Bárziláj énekesnő ruháiban, kezében Dávid-csillaggal díszített rakétával. Netánjáhu mögött a Eurovision feliratban a v betű helyett is Dávid-csillag szerepel. Dieter Hanitzsch rajzán a miniszterelnök füle, szája és orra hatalmasra nőttek, ahogy az egy antiszemita karikatúrától elvárható. A zsidó jelképpel ellátott rakéta pedig azt az elterjedt elképzelést támasztja alá, hogy „minden háború mögött a zsidók állnak”. A figura az énekesnő győzelmet követő szavait ismétli: „Jövőre Jeruzsálemben!”.

Wolfgang Krach, a lap főszerkesztője sajnálkozását kifejező nyilatkozatot adott ki. A rajzot eltávolították a lap weboldaláról.

„A karikatúra vitát váltott ki mind a Süddeutsche Zeitung szerkesztőségén belül, mind azon kívül. A karikaturista elmondta: csak azt akarta közölni a rajzzal, hogy a versenyt jövőre Izraelben rendezik meg.  Elképzelhető azonban, hogy valaki ezt másképpen látja és antiszemitizmust vél felfedezni benne. Emiatt hiba volt közölni a rajzot, amiért elnézést kérünk” – jelentette ki Krach.

A lap történetében nem ez az első ilyen eset. 2013-ban Izraelt a vérszomjas ókori istenség, Moloch figurájával azonosították. Később bocsánatot kértek. Az akkori illusztráció alkotója, Ernst Kahl megdöbbenésének adott hangot, amiért rajzát egy Izraelről szóló könyv illusztrációjaként jelentették meg, miközben ő azt eredetileg egy gourmé magazin mellékletének szánta. „Izraelt a gonosz Molochként ábrázolni, egy olyan bálványként, akinek gyermekeket áldoztak, egyértelműen antiszemita megnyilatkozás. Mint bármely demokráciát, Izraelt is lehet kritizálni. A zsidó állam szörnyként való ábrázolása azonban dehumanizáció. Az efféle borzasztó sztereotípiákat előszeretettel használta mind a náci, mind a szovjet propagandagépezet.” – állt a Simon Wiesenthal Intézet közleményében.

Hanitzsch művészete is került már korábban viták kereszttüzébe. 2016-ban egy olyan, Amerikát gúnyoló rajzot jelentetett meg, melyen az Egyesült Államokat megtestesítő, hatalmas polip csápjaival körbefonja az egész bolygót. Sokak szerint az a rajz is antiszemita klisék alapján készült és a hírhedt náci lap, a Der Stürmer stílusát idézte fel. A grafikus határozottan visszautasította a vádakat.

A 85 éves Hanitzsch egyébként kikérte magának a Süddeutsche Zeitung bocsánatkérését, és közölte, hogy az rá nem vonatkozik, ő nem kér bocsánatot senkitől. „Nem érdekel, hogy antiszemitizmussal vádolnak. Nem ez volt az indítékom. Én csak azt akarom, hogy lehetőségem legyen németként Netánjáhu politikáját kritizálni” – mondta Hanitzsch a Jüdische Allgemiene zsidó portálnak nyilatkozva.

zsido.com

Forrás: TOI

 

Megszakítás