Izrael berlini nagykövete tiltakozott a német fővárosban tartott felvonulás ellen, amit az iráni rezsim mellett tartottak a hétvégén. Yakov Hadas-Handelsman szerint szégyen, hogy egy ilyen gyűlölettel teli és antiszemita megmozdulásra sor kerülhetett.

Az évente ismétlődő nemzetközi „al-Quds Napot”, ami Izrael elpusztítására hív fel, Ruholláh Homeini ajatollah, az Iráni iszlám fordulat fő irányítója és ideológusa vezette be 1979-ben. Yakov Hadas-Handelsman az eseménnyel kapcsolatban kifejtette: az iráni rezsim el akarja űzni Jeruzsálemből a zsidókat és a keresztényeket. A nagykövet az iráni nukleáris tárgyalásokat sem hagyta szó nélkül, szerinte a leendő megállapodás veszélyezteti Izraelt és a világot is. Az esetleges szerződés nem fogja megállítani Iránt – mondta a diplomata.

A felvonulók nagyjából 700-an, az ellentüntetők körülbelül 250-en voltak a rendőrségi beszámolók szerint – írja a jpost.com. A felvonulók azt kiabálták, hogy „gyerekgyilkos Izrael”, ugyanakkor idén elmaradt a „zsidó, zsidó gyáva disznó” skandálás, állítólag hatósági beavatkozás következtében. Az ellentüntetők izraeli zászlókat lobogtattak és táblákon követelték a Hezbollah betiltását. Helyi politikusok is csatlakoztak a gyűlöletmenet ellen demonstrálókhoz baloldalról és jobboldalról egyaránt. A lap tudósítójának az egyik résztvevő arról számolt be, hogy manapság nem tanácsos a városban Dávid-csillagos nyaklánccal közlekedni

Bécsben szintén nagyjából 700 izrael-ellenes felvonuló vett részt hasonló eseményen, ott 150-en voltak, akik kiálltak Izrael mellet.

Kép: jpost.com

 

Megszakítás