A német zeneszerző zsidóellenes írásai és családjának nácikhoz fűződő történetei is a kiállítás részévé váltak a felújított bayreuthi múzeumban.

Öt évig tartó, 22 millió dolláros felújítási munkákat követően vasárnap ismét megnyitották a Wagner Múzeumot az észak-bajorországi Bayreuth városában – írta a JTA. A vasárnapi nyitóünnepségre az évente megrendezésre kerülő Bayreuthi Wagner Fesztivál keretein belül került sor, ahol több felszólaló is kitért a zeneszerző családjának Adolf Hitlerhez fűződő viszonyára.

Az 1976-ban megnyitott kiállítás eredetileg Wagner és fia otthonát volt hivatott bemutatni, mostantól azonban azok az antiszemita írások is olvashatók a látogatók számára, melyeket kezdetben anonim módon, majd saját nevével publikált Wagner. Az 1883-as halála után egyre szorosabbá váló náci családi kapcsolatok történetét szintén a látogatók elé tárják a kiállítás rendezői.

Richard Wagner köztudottan Hitler kedvenc zeneszerzőjévé vált, aki többször is személyesen vett részt a bayreuthi fesztiválon. Wagner darabjait Izraelben zsidó-ellenes kirohanásai és a náci diktátor hozzá fűződő viszonya miatt máig bojkottálják.

zsido.com

 

Kép forrása: reuters.com

Megszakítás