Tipikusan antiszemita sztereotípiákat ábrázoló bankkártya miatt kényszerült bocsánatkérésre a DNB nevű norvég óriásbank.

A Hallelu Alapítvány bukkant rá nemrég arra a bankkártyára, melyen egy nagyorrú, kipás férfi látható, aki Dávid-csillagos imasálat visel és egy halom aranyérme jelenik meg a hátterében. A Jerusalem Post értesülései szerint egy ausztrál nemzetiségű ügyfél kérésére bocsátotta ki a kártyát a DNB bank a skandináv országban.

A bankkártyával való találkozás után azonnal a norvég pénzintézet munkatársaihoz fordultak a világszerte Izrael pozitív megítéléséért tevékenykedő Hallelu tagjai, és rövid időn belül választ is kaptak a kártya ügyében – melyet az ország izraeli nagykövetsége is egyértelműen antiszemitának minősített, írta a Norway Today.

„Már kaptunk értesítést az általunk kibocsátott Visa kártyán szereplő antiszemita zsidó-ábrázolás miatt” – olvasható a nyilatkozatban. „Kiderítettük, hogy olyan rendszerben került legyártására, mely lehetővé teszi ügyfeleink számára, hogy bármilyen általuk feltöltött képet a kártyára nyomtassanak”.

„Egyébiránt szigorú törvényeink vonatkoznak arra, hogy milyen képeket engedélyezünk, és ennek felügyelete manuális. Sajnos ebben a konkrét esetben hibázott a manuális kontroll, és ezt nagyon sajnáljuk. Soha nem lett volna szabad kinyomtatni ezt a kártyát” – ismerték el a bank munkatársai, akik arra is ígéretet tettek, hogy a tulajdonos ügyféllel felveszik a kapcsolatot, továbbá blokkolják a kártyáját, és ahelyett egy elfogadható igénylésére kötelezik.

zsido.com

Megszakítás