Angela Merkel, David Cameron és Narendra Modi indiai miniszterelnök a három legkedveltebb politikus Izraelben – derül ki egy nemrég publikált nemzetközi kutatásból. A legrosszabb véleménnyel az iráni elnökről vannak az izraeliek.

A WIN-Gallup szokásos év végi közvélemény-kutatása során 65 országban kérdezték meg az embereket arról, miként vélekednek a világ 10 vezető politikusáról. Legnépszerűbbnek az amerikai elnök bizonyult. Barack Obamáról a megkérdezettek 59 százaléka kedvező véleménnyel volt, míg 29 százalékuk kedvezőtlenül ítélte meg a ciklusa utolsó évét töltő elnököt, így a nettó kedveltsége (a pozitív illetve a negatív véleménnyel lévők különbsége) 30 százalékpont. A képzeletbeli dobogó második fokára Angela Merkel állhat fel 13 pontos nettó kedveltséggel, míg harmadik lett a nemrég hazánkban járt brit miniszterelnök, David Cameron, 10 ponttal. A legrosszabb megítéléssel az iráni elnök, Hasszán Rohani rendelkezik, aki -13 pontos eredményt ért el. Ennél csak kicsit magasabb Vlagyimir Putyin kedveltsége: a 33 százalék kedvező és a 43 százalék kedvezőtlen megítélés együtt -10 pontos mutatót eredményezett.

Az izraeli lakosság véleménye több ponton is eltér a 65 ország fenti átlagától. Barack Obama korántsem olyan népszerű, sőt, -22 pontos nettó eredményével  azonos megítélésű, mint a kínai elnök, Hszi Csin-ping. Egyértelműen Angela Merkel a legkedveltebb politikus Izraelben: 38 százalékponttal többen vannak róla kedvező véleménnyel, mint ahányan kedvezőtlennel. A rangsorban következő David Cameron 15, illetve az indiai miniszterelnök, Narendra Modi 13 pontos eredménye azt jelzi, hogy esetükben is relatív többségben vannak a róluk pozitív véleménnyel rendelkezők. Ez már nem mondható el a francia elnökről, Hollande ugyanis -4 pontos eredményt ért el.

kep111

-50 pont lett a szaúdi király, Szalman bin Abdul-Aziz Al Szaúd eredménye, de az izraeliek körében kétségkívül a leginkább negatív kép az iráni elnökről él. A -89 pontos eredmény egyben azt is jelenti, hogy a 65 ország közül Izraelben a legalacsonyabb Hasszán Rohani népszerűsége. A térség összetett viszonyait jól mutatja, hogy miközben az izraeliek nagyon rossz véleménnyel vannak az iráni elnökről, a szaúdi királyt illetően egy platformon vannak az iráni társadalommal. Ugyanis Szalman bin Abdul-Aziznak az izraeli felmérésben mért -50 pontos értékénél még rosszabb az irániak körében kimutatott -71 pontos eredmény.

Munkatársunktól (a WIN-GALLUP International kutatási jelentése alapján)

 

 

 

 

Megszakítás