ANEKDÓTA ÉS MAGYARÁZAT

 
Bálák

Mennyi pénzt akart Bileám?

Szakaszunk negatív “hőse” Bileám a varázsló – üres óráiban pogány próféta – nem nyerte el a Talmud bölcsek tetszését, mivel eleve beleegyezett, hogy kiátkozza Izraelt – ami azután a visszájára fordult.

A Talmud és a Midrás pénzsóvár, kapzsi embernek mutatják be Bileámot, ami abból is kiderül, hogy amikor az átkot “rendelő” moabita király, Bálák, aki a szakasz nevét viseli – meghívta őt és megígérte neki, hogy “nagy tisztességben részesíti” – Bileám azt válaszolta, hogy ha “a király háza minden aranyát és ezüstjét ” neki adja, akkor sem tehet Isten ellenére, akkor is csak azt fogja mondani, amit Isten a szájába ad.

Mennyi pénzt akart Bileám? Mire utalt ez a megjegyzés a “teli ház arany és ezüst”-ről? Nem tudjuk pontosan. Csak annyit tudunk, hogy pénzt akart – mégpedig sok pénzt – mivel Bálák tiszteletről beszélt (kóvedról) és ezt Bileám azonnal csengő aranyakra fordította le.

Harmadik Sándor Cár idejében az egyik antiszemita minisztere, Ignatejev, súlyos intézkedéseket tervezett az orosz zsidók ellen. Egyszer az antiszemiták elterjesztették, hogy az egyik zsidó vezető, Ginsburg báró, pénzt gyűjt a miniszter megvesztegetésére.

Amikor találkozott vele, megkérdezte a miniszter a zsidó bárót, mennyi pénzt akar adni neki?

– Nehéz kérdés, exellenciás uram – mondta a báró. Ugyanis ha aszerint adok, amennyit a zsidók érnek az én szememben – ennyi pénzem nincs. De ha annyiról van szó, amit a zsidók érnek az Ön szemében – ennek semmi akadálya.

 Naftali Kraus

Megjelent: Gut Sábesz 2. évfolyam 38. szám – 2014. augusztus 18.