ANEKDÓTA ÉS MAGYARÁZAT

Réé
 

Hagyma és fokhagyma…

A szakaszban szó esik a szegények megsegítéséről, vagyis a jótékonyság – cödáká – micvájáról.

Egyszer a dubnói Mágid felkeresett egy gazdag embert – aki nagy Talmud-tudós is volt egyben – hogy rabok kiváltására, ami egy nagy micva, egy pénzösszeget kapjon tőle. A vendéglátó bevezette az illusztris vendéget a szalonba, ahol a Mágid egy szellemes Tóra magyarázatot tartott, mire a gazdag ember egy saját magyarázattal reagált és így tovább. A Mágid látta, hogy célját nem éri el és így – szokása szerint – egy példázattal élt:

Volt egyszer egy ember, aki egy távoli országba látogatott, ahol nem ismerték a hagymát. Volt nála egy hagymafüzér tarsolyában és azt nekik adta. Amikor megkóstolták az ismeretlen növényt – az nagyon megtetszett nekik, nagyon köszönték és a hagyma helyett – amit lemértek – ugyanolyan súlyú aranyat adtak az ismeretlen embernek.

Amikor legközelebb arra járt az emberünk – most már fokhagymát hozott nekik. Ezt sem ismerték, ez is tetszett nekik, de mivel már volt hagymájuk – most hagymát adtak a vendégnek a hozott fokhagyma helyett – és nem aranyat mint először.

Mi is így vagyunk – fejezte be a Mágid. Ülünk és Tóra-magyarázatokat cserélünk. De én nem ezért jöttem ide. Nekem pénz kell egy nemes célra – rabok kiváltására – és én nem Tóráért jöttem ide, hanem pénzért.

N. K.

Megjelent: Gut Sábesz 2. évfolyam 44. szám – 2014. augusztus 18.

 

Megszakítás