ANEKDÓTA ÉS MAGYARÁZAT

 

Ökrök és szamarak….

 

Találkozásuk előtt, amitől Jákob ugyancsak tartott – az ősapa küldöttséget menesztett testvéréhez Ézsauhoz, és többek között elmondta neki hogy az elmúlt évek során, mióta nem látták egymást „lett nekem ökröm és szamaram, juhaim, szolgáim és szolgálóim…” (1Mózes 32:6.). Miért volt fontos Ézsau tudomására hozni, mi mindene van Jákobnak? – kérdi több kommentátor.

 

Egyik válasz szerint azért, mert Ézsau vadász és földmíves volt és ha Jákob nem mondja meg jó előre hogy ő állattenyésztéssel foglalkozik – Ézsau még azt hihette volna hogy a megélhetésére tör, mivel ő is földmíves. Így azonban megnyugtatta a tény, hogy a hazatérő testvér nem fog konkurálni vele… (Imré Chén).

 

Egy másik válasz szerint, ha Jákob azzal dicsekszik el, hogy távollétében Tórát és zsidó filozófiát tanult és Istent szolgálta – ezt nem tett volna a materialista Ézsaura semmiféle benyomást. Ha azonban azt mondja, hogy lett ökre és szamara – vagyis meggazdagodott, az más. A gazdag embert mindenki tiszteli, még a saját testvére is…

 

(N. K.)

Megjelent: Gut Sábesz 2. évfolyam 8. szám – 2014. augusztus 5.

 

Megszakítás