ANEKDÓTA ÉS MAGYARÁZAT

 

Mire jó az ima?

Az áldozatok egy része – minta Chátát és az Ásám – a vétkek feloldására hivatott. A Midrás szerint arra is jók az áldozatok, hogy ne legyen újra özönvíz a földön, még ha az emberiség meg is érdemelné azt.

   Egyszer reb Lévi Jichák, a berdicsevi rabbi, a zsidóság nagy szólója, az egyik berdicsevi gazdag zsidó lelkiismeretét próbálta felébreszteni, mondván, hogy nem ad elég cedóket – vagyis nem támogatja a rászorultakat lehetősége szerint – pedig ez igen alkalmas eszköz ara, hogy valaki vétkeire megbocsátást nyerjen – még a legsúlyosabb vétkekre is – mivel ez a legnagyobb micvák egyike.

   Mondá erre a gazdag ember:

„Ez így igaz, rabbi, de nekem erre a célra van egy nem kevésbé jó eszközöm, ami sokkal olcsóbb: én imádkozom és ezzel egyensúlyozom vétkeimet. Hiszen írva van, hogy az imák az áldozatok helyett lettek bevezetve”. A gazdag ember hozzátette, hogy ő egyetlen imát sem szalaszt el a zsinagógában, és ő így „rendben van”.

   Reb Lévi Jichák nagy szeretettel beszélt az illetővel, „drága fiam” – nak nevezte, de megmondta neki, hogy téved. Az imák csupán a mindennapi rutin áldozat (Támid) helyett vannak, de a konkrét vétkeket nem lehet imával letudni. Ehhez konkrét áldozat kell és mi konkrétabb annál, minthogy valaki a pénzét adja a nélkülözőnek.

N.K.

Megjelent: Gut Sábesz 2. évfolyam 24. szám – 2014. augusztus 7.