Egy 1924-ben nyomtatott történelmi fontosságú röpirat szerint az akkori jeruzsálemi mufti is azon a véleményen volt, hogy a Templom-hegy „kétséget kizáróan Salamon Templomának helyszíne”.

1967 óta a palesztin narratíva megpróbál tagadni minden olyan bizonyítékot és tényt, amely a Templom-hegyet a zsidósághoz kapcsolja. Ezért is különleges az a majdnem száz éves nyomtatvány, amelyet hamarosan a jeruzsálemi Kedem aukciós házban fognak árverésre bocsátani. Az 1924-ben keltezett iratot az akkori legmagasabb palesztin hatóság, a jeruzsálmi mufti írta alá.

Dr. Dotan Goren, Izrael földjének és szent helyeinek kutatója szerint az 1924-es, elsősorban a turistáknak készült prospektust a legfelsőbb muszlim tanács jelentette meg angol nyelven. Ezt a tanácsot pedig nem más, mint a hírhedt jeruzsálemi mufti, Haj Mohammed Amin al-Husseini (1897–1974) vezette. Az a Husseini, aki Hitlernek valóságos rajongója volt, s aki 1941-es találkozásukkor a náci diktátort biztosította, hogy az arabok és a németek a természettől fakadóan barátok, hiszen közös ellenségeik vannak, nevezetesen: az angolok, a zsidók és a kommunisták.

Ezt a muszlim tanácsot még 1921-ben hozták létre, hogy tagjai felügyeljék a muszlim szent helyeket, s azokról dokumentációkat is készítsenek. A most árverésre kerülő dokumentum bemutatja a Szikladómot és az Al-Aksza mecsetet, amelyek a leírás szerint minden kétséget kizáróan azon a helyen állnak, ahol Salamon Temploma emelkedett.

Dr. Goren hozzátette, hogy a szöveg kitér a helyszín „szekuláris célú felhasználási lehetőségeire” is. Mivel a muszlimok számára az egész Templom-hegy szent helynek számít, ezért ott tilos a dohányzás vagy a kutyák oda vitele. A hegy turisztikai célú látogatására 7:30-tól 11:30-ig volt lehetőség a Salselet kapun keresztül, amely a Nyugati faltól északra található.

A dokumentumot még érdekesebbé teszi, hogy a zsidó vallás szerpontjából ilyen gyászos időszakban, mint a drei wochenben kerül „reflektorfénybe”, amikor a jeruzsálemi Szentélyek lerombolásának szomorú emléke kísért bennünket. Talán enyhe gyógyír kíván lenni erre a szomorú három hétre…

Cseh Viktor

Források:

www.vinnews.com

www.baltimorejewishlife.com