A mesternek 10-12 alkalommal kellett óvóhelyre menekülnie, de valahányszor visszatért, és ott folytatta az előadást, ahol abbahagyta.

Bár Izraelt gyakran rázza meg fegyveres konfliktus, Tel-Aviv mindig meg tudta őrizni könnyed, vidám, már-már hedonista hangulatát. A jelenlegi konfliktusban is több rakétatámadás érte, de a tengerpart ismét tele van és a szórakozóhelyek is működnek.

Így volt ez már az államalapítás idejében is, amikor a fronton harcoló katonák gyakran érezték úgy, hogy amíg ők az életüket kockáztatják az országért, addig a tengerparti metropolisz lakosai csak szórakoznak és gondtalanul élik az életüket. Tel-Aviv “állam az államban”  imidzse a mai napig fennmaradt, pedig ha jobban elmélyedünk a város történelmében, kiderül, hogy számos nehéz időszakon mentek keresztül az ott lakók. A legszörnyűbb hónapok a függetlenségi háború során, 1948 tavaszán és nyarán köszöntöttek a fehér városra.

A függetlenség ünnepélyes kikiáltása után két nappal ugyanis az egyiptomi légierő gépei jelentek meg a tel-avivi égbolton és bombázni kezdték a polgári lakosságot. A legvéresebb támadás a központi buszpályaudvart érte május 18-án, majd egy hónapon keresztül szinte naponta ismétlődtek a támadások. A buszpályaudvaron 41 ember vesztette életét és további hatvanan sebesültek meg.

Júliusban ismét kezdetét vette a bombázás, ráadásul ekkor egyiptomi hadihajók közelítették meg a tengerpartot és onnan ágyúzták Tel-Avivot. Az egyiptomi légierő ezúttal tovább is elmerészkedett és más, központi településeket is bombáztak az éppen csak megszületett Izraelben.

Ebben az időszakban látogatott a zsidó államba Leonard Bernstein, a híres amerikai karmester. Hatvan napos turnéja során az ország minden vidékére eljutott és negyven koncertet adott. Egy tel-avivi előadását meg is kellett szakítani, amikor ismét egyiptomi gépek támadták a várost és a zenekarral együtt óvóhelyre menekítették a művészt. Amikor a bombázás véget ért, Bernstein visszatért a koncertterembe és folytatta Beethoven 6. szimfóniáját. Ezt követően rövid időn belül még 10-12 alkalommal szólaltak meg a szirénák. Bernstein minden alkalommal az óvóhelyre sietett, majd visszatért és ott folytatta a vezénylést, ahol abbahagyta. Nem engedte, hogy holmi légiriadó miatt az előadás befejezetlen maradjon.

Nem sokkal később Beer Sevában adott koncertet a mester egy több ezer katonából álló közönség előtt. Az egyiptomi hírszerzés azt hitte, hogy mozgósítást rendeltek el és Izrael előre akar nyomulni a Negev-sivatag irányába. Chájim Weizmann államelnök így kommentálta az eseményeket: “Hát igen, mennyire hihető, hogy egy hadsereg Mozartra vesztegeti az idejét a háború közepén?” A koncert alatt egyébként tényleg támadást indított az izraeli hadsereg, de a Negev egy másik részén. A több ezer katona Beer Sevába irányítása elterelő hadművelet volt csupán.

A Tel-Avivot ért bombatámadásoknak mintegy 150 halálos áldozata volt. Bár a függetlenségi háború e fejezete feledésbe merült, a város kitartása nagyban hozzájárult a győzelem kivívásához. Tel-Avivban helyezkedett el ugyanis a hadsereg főhadiszállása, különböző földalatti szervezetek és számos állami intézmény székhelye. Jeruzsálem ugyanis ekkor ostrom alatt állt és csak nagy nehézségek árán lehetett megközelíteni. A háború végére Jeruzsálem nyugati része izraeli kézre került, Tel-Aviv egéről pedig eltűntek az egyiptomi bombázók.

zsido.com

Forrás: NLI