Lengyelországban egy zsidót ábrázoló bábut égettek el egy muszlimellenes tüntetésen.

A lengyelországi Bnai Brit egyesület elítélte a zsidót ábrázoló bábu elégetését. Az eset egy menekültellenes tüntetésen történt Wroclawban. Az antiszemita szólamokat követően a muszlimokat gyalázták a demonstráció résztvevői: “Nemi erőszak, verés, gyilkosság – ezt hozzák a muszlimok. Ezt akarjátok látni a mi utcáinkon is?”  – skandálták a tüntetők.

Sergiusz Kowalski, a Bnai Brit lengyelországi elnöke elítélte a hagyományos zsidó ruhába öltöztetett bábu elégetését, mely “a történelem legsötétebb időszakát idézi”.

“Ez a gyűlöletroham és muszlimellenesség tulajdonképpen a tradicionális lengyel antiszemitizmus egyik formája” – tette hozzá.

A rendőrség nem tett semmit, amikor a lengyel törvényekbe ütköző uszító beszédek elhangzottak. Kowalski arra kérte a belügyminisztert, hogy szólítsa fel a rendőrséget, lépjen közbe az ilyen rasszista megnyilvánulások alkalmával.

Lengyel elemzők szerint azért folyik egybe a muszlim bevándorlók és a zsidók elleni gyűlölet, mert nacionalista körökben mindkét csoportot kívülállónak tekinitk.

“Elég egyszerű megérteni a csőcselék gondolkodásmódját” – mondta Konstantyn Gebert újságíró és zsidó aktivista. “Mivel a mohamedánok sem etnikalilag, sem vallásilag nem tartoznak a katolikus lengyelek közé,  éppen úgy tekintenek rájuk, mint az ortodox zsidókra.”

Wroclaw polgármestere, Rafal Dutkkiewicz ugyan elítélte a demonstráción történteket, de Gebert szerint ez nem elég.  “A polgármester nem a kormány. A kormánytól is elvárom a határozott kiállást.”

M. Cisio, a zsidó közösséggel való párbeszédért felelős püspök e-mailben biztosította felháborodásáról Michael Schudrich, lengyelországi főrabbit. A kormány egyelőre nem kommentálta a történteket.

Az iszlámellenesség meglehetősen erős Lengyelországban, és a választásokon győzedelmeskedő Jog és Igazságosság Párt alaposan kihasználta a menekültkérdésben rejlő lehetőségeket a kampány során. A párt egyik prominense azt nyilatkozta a közelmúltban, hogy tilos muszlim menekülteket az országba engedni, mert fertőző betegségeket terjesztenek.

“A wroclawi eset valami olyasmi, amit nem láttunk korábban, a menekültellenes pánik kezdete óta.” – mondta Michael Bilewitz, a Varsói Egyetem pszichológiai tanszékének tanára. Az elvakult tüntetők alapvetően a muszlimokat támadták, de látjuk, hogy az antiszemitizmus is mennyire erős. A szerdai események megmutatták, hogy a zsidóellenességet bármilyen más témához hozzá lehet kapcsolni. Amit láthattunk, az a zsidók tipikus náci szellemű megjelenítése volt” – tette hozzá.

Bilewitzet leginkább az aggasztja, hogy a rendőrség milyen passzív magatartást tanúsított, holott a lengyel törvényekkel összeegyeztethetetlen dolgok történtek és hangzottak el a megmozdulás során. Úgy véli, a rendőri közöny egyik oka az lehet, hogy a muszlimellenesség teljesen elfogadottá vált a lengyel közbeszédben.

Képünkön:

Nacionalista tüntetők