AMERIKAI SZENÁTOR A VASVÁRI PÁL UTCAI ZSINAGÓGA VENDÉGE

A naptár kiemelkedő napja volt e hónap elején, mert Sábát és Ros Chodes Támuz első napja ugyan akkorra esett. Ilyen alkalmakkor a szokásos egy Tóratekercs helyett kettőből olvasunk. A nap jelentőségét tovább növelte, hogy Joseph Lieberman, az Egyesült Államok 100 tagú Szenátusának (Felsőház) egyetlen ortodox zsidó tagja a Vasvári Pál utcai templom és Oberlander rabbi vendége volt.

A Lieberman szenátor hatfős szenátusi küldöttség tagjaként töltött néhány napot Magyarországon a NATO csatlakozással kapcsolatos tárgyalások miatt. A küldöttség találkozott Horn Gyula miniszterelnökkel, és a kormány több tagjával is. A hivatalos program szombat reggel ért véget, mikor a küldöttség külön géppel visszautazott Washingtonba. Lieberman szenátor és felesége, a szombat miatt természetesen nem utazhattak el kollégáikkal, inkább még egy napot Budapesten töltöttek. Az Amerikai követség úgy szervezte szombati programjukat, hogy a délelőtti imára a Dohány utcai nagytemplomba menjenek. A várból a követség egy fiatal zsidó diplomatája kísérte el a látogatókat a majd fél órás sétára. Ahogy a szenátor később, már a Vasvári utcában megjegyezte, ugyan útjuk fizikailag lefelé vezetett a Várból, szellemileg mégis felemelkedtek amint az imára siettek.

Ugyan a Dohány templomot gyönyörűen rendbe hozták, a szenátor és felesége mégis korábban, a Sáchárit után eljöttek. Kíváncsiságból benéztek a Kazinczy utcai templomba, és Muszáfra átjöttek a szellemiségében hozzájuk közelebb álló Lubavicsi templomba, a Vasváriba.

Az ima utáni kidusnál elmondta a szenátor, hogy bárhová utazik, ha teheti felkeresi a Lubavicsi Rebbe helyi küldöttjét – „ott érezzük otthon magunkat” mondta, és míg a Rebbe élt, soha nem utazott el míg meg nem kapja a Rebbe áldását. Később, már Oberlander rabbinál elköltött ebéd során elmesélte, hogy egy alkalommal már kész volt lemondani egy hivatalos Szaúdi Arábiai útját, mert csak az utolsó pillanatban érkezett válasz a Rebbéhez írt levelére, miben a Rebbe áldását kérte az út sikeréhez. Az ebéd baráti légkörben, bármilyen hivatalos feszültségtől mentesen telt. A napi politikáról kevés szó esett, sokkal inkább a magyar zsidóság intézményei, a különböző iskolák, táborok stb. kerültek szóba. A szenátor és felesége örömmel hallották, hogy egyre több zsidó és köztük vallásos intézmény működik sikerrel Magyarországon. Nagy örömmel értesült a lubavicsi óvoda sikeréről és a most induló iskoláról.

A szűk társaságban, összesen kilencen ebédeltünk együtt, szóba került a jelen lévők személyes élete is. Élete során ki, hogyan került kapcsolatba a vallásos zsidósággal, mivel tölti mindennapjait, milyen kihívásokkal kell szembe néznie, hogy megtarthassa a Tóra parancsolatait stb. A szenátorné elmondta, hogy magyar származású, vallásos családban született, és ők is a vallás előírásai szerint nevelik három gyermeküket – még az is lehetséges, hogy egyik fiúk aki most Izraelben jesivában tanul rabbi lesz, említette.

A szenátor említette, hogy nem zsidó kollégái, munkatársai igen nagy tisztelettel tekintenek rá, mert ennyire ragaszkodik vallásának előírásaihoz. Elmesélte, hogy valahányszor az elnök társaságában étkezik, Bill Clinton ellenőrzi, hogy meg van-e a glatt kóser étele. Egy másik alkalommal, mikor Al Gore alelnök még szenátor volt, és a Szenátus ülésszaka a hétvégébe húzódott Al Gore látta vendégül, mert Lieberman szenátor túl messze lakott ahhoz, hogy haza sétáljon. Ekkor a leendő alelnök szükség szerint gyújtotta és oltotta a lámpákat, és gondoskodott vendége sábáti kényelméről. (Természetesen szólás nélkül, hiszen az problémás a háláchá szerint.)

Az ebéd végeztével, a kiváló desszert után a házigazda kérésére tökéletesen vezette a bencsolást a szenátor. A Wesselényi utcából Oberlander rabbi társaságában kísértük vissza a vendégeket az esőben a Várban lévő szállodájukhoz. Budapestről vasárnap reggel utaztak el egy menetrendszerinti járaton.

Lieberman szenátor képes úgy alakítani az Egyesült Államok elnökével, vagy más állam és kormányfőkkel tervezett programjait, hogy közben megtarthassa a szombatot, a többi ünnepeinket, a kóserságot és a Tóra összes többi előírásait. Isten segítségével mi is képesek leszünk úgy alakítani saját programjainkat barátainkkal és kollegáinkkal, hogy mi is hasonlóképpen betarthassuk a Tóra parancsolatait. Csak rajtunk múlik.

Nográdi Bálint

Megjelent: Gut Sábesz 1. évfolyam 42. szám – 2014. július 31.