Tucatnyi amerikai rendőrfőnök tanulmányozta a legmodernebb terrorellenes technikákat.

Köztük voltak a közelmúltban terror által sújtott városok – Orlando és San Bernardino – vezető hivatalnokai is. A Rágalmazásellenes Liga szervezésében zajló, egyhetes program szemináriumokat és gyakorlati útmutatást is tartalmaz.

Magas rangú vezetőket hoztunk az Egyesült Államokból Izraelbe, hogy fejlesszék ismereteiket a terrorizmusról és a bűnüldözésnek a közösségek védelmében betöltött szerepéről – mondta Oren Szegál, a Rágalmazásellenes Liga Szélsőségek Központjának vezetője, aki azt szeretné megmutatni, hogy az izraeliek „ugyanolyanok, mint más emberek. Ha idejönnek, és megtapasztalják a mindennapokat, tudósoktól és izraeli rendőrtisztektől tanulnak… az egy kicsit valóságosabbá teszi számukra Izraelt, és jobban megértik, hogy valójában milyen itt az élet.”

John Mina, a júniusban 49 ember életét követelő merénylet helyszínévé vált Orlando rendőrfőnöke azt nyilatkozta, hogy a városban történtek keltették fel az érdeklődését Izrael iránt. „Tanulni szeretnék az izraeli rendőrségtől, látni, hogyan birkóznak meg a terrorizmussal, hogyan reagálnak rá, valamint megismerni a képzés folyamatát” – magyarázta az egyébként haifai születésű férfi, akinek az apja libanoni. „Úgy tűnik, sajnos annyi merénylet van, hogy [az izraeli rendőrök] pontosan tudják, mivel állnak szemben. Tiszteljük azt a módot, ahogyan a terrorizmust megközelítik, ahogyan gyakorolnak és reagálnak… Nem tárgyalnak a terroristákkal, és azt hiszem, hogy ez a helyes irány.” Mina különösen a páros motorbiciklis felderítő egységeket és a közösségi média folyamatos monitorozását értékelte nagyra, mivel ez utóbbi „… az egyik legjelentősebb veszélyforrás, és Izrael példaszerűen birkózik meg vele.”

A kaliforniai San Bernardino seriffje, John McMahon kiemelte, hogy a terrorizmus elleni közdelem új terepet jelent a számukra, és fontos, hogy Izrael példáját kövessék: „Ez egy új világ a számunkra, így sokat tanulhatunk az izraeli rendőrségtől, illetve az izraeli lakosoktól, mivel évek óta ezzel kell együtt élniük, így nagy tapasztalattal rendelkeznek”. San Bernardinóban nemrégiben 14 emberéletet követelt egy terrortámadás.

Az előző hónapban Kasim Reed, atlantai polgármester elutasította egy Izrael-ellenes kampány résztvevőit, akik azt követelték, hogy tartózkodjanak az izraeli rendőri erőkkel való közös gyakorlattól. „Hiszem, hogy az izraeli rendőrség a világ legjobb terrorelhárító technikáival dolgozik, és kapcsolatunk a mi rendőrségünknek is a javára válik”

2010. májusában 50 nyugalmazott katonai vezető írt Barack Obama elnöknek az izraeli szakemberekkel való együttműködés kiemelkedő fontosságáról. Megjegyzéseik összhangban állnak azoknak a véleményével, akik korábban már részt vettek hasonló együttműködési programban.

 

Forrás: The Tower

Megszakítás