Néhány óra alatt több mint 15 centiméternyi eső esett, az Egyesült Államokbeli Kentucky-ban, ami áradásokhoz és sárcsuszamlásokhoz vezetett. A kentucky-i Chábád két rabbija, Shlomo Litvin és édesapja, Avrohom Litvin a legalább 37 ember életét követelő természeti katasztrófa helyszínére siettek, hogy segítséget nyújtsanak a bajbajutottaknak. „Ez egy hosszú, nehéz nap volt” – mondta Shlomo Litvin rabbi. – „A pusztítás szörnyű.”

 „Az első nap ivóvízre volt szükség, ágyakra” – mondta. – „A következő a tisztítószer és a ruházat. Reagálunk a szükségleteikre.”

Bár Kentucky kis zsidó közösségét nem érintette az árvíz, a zsidó szervezetek és az izraeli konzulátus összefogott, hogy segítsenek. Litvin becslése szerint több, mint 150 000 dollárt költöttek a bajbajutottakra a Project Friendshipen keresztül.

Azok közül, akiknek segítenek, sokan vannak, akik még sosem láttak életükben zsidó embereket. „Mi vagyunk az első zsidók, akikkel valaha is találkoztak” – mondta Shlomo Litvin rabbi, hangsúlyozva, hogy a segítség nem ismer vallási korlátokat. – „Szükség van ránk. Ez Amerika egyik legszegényebb része, napi szinten kihívásoknak vannak kitéve. Visszajövünk segíteni”.

 

Megjelent: Gut Sábesz 24. évfolyam 49. szám – 2022. augusztus 11.