Neves professzorok, ismert politikai elemzők, rabbik és zsidó közéleti aktivisták előadásai mellett, sokszínű program várja azokat az amerikai egyetemistákat, akik elsőként vehetnek részt az EMIH által szervezett Hagar országa – Magyarország elnevezésű nemzetközi programon.

„Az augusztus 10-én kezdődő amerikai-magyar csereprogram olyan magyar gyökerekkel rendelkező amerikai zsidó egyetemi hallgatóknak szól, akik szeretnének közelebb kerülni gyökereikhez, felkutatni magyar származásuk eredetét” – mondta el a program egyik fő koordinátora, Fuchs Judit a zsido.com-nak. A programhoz négy izraeli és hét magyar diák is csatlakozik.

image1

A résztvevőknek Budapesten, Badacsonytomajban és Tokaj-vidékén is tartanak előadásokat. A nemzetközi diákseregnek a CEU  professzorai, Kovács András és Gerő András is tartanak előadást. A magyar belpolitikáról és a hazai zsidó közösség helyzetéről parlamenti képviselőkkel és a Political Capital elemzőivel fognak beszélgetni a külföldi vendégek. Hagar országának zsidó hagyományairól, identitástörténetéről, hitéleti kérdéseiről Oberlander Báruch rabbi és Köves Slomó rabbi fogja felvilágosítani őket. Bodnár Dániel, a Tett és Védelem Alapítvány vezetője és Péterfalvi Attila a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke az antiszemitizmus elleni modern küzdelem tapasztalataiba és lehetőségeibe avatja be a hallgatóságot.

„Ez csak az első lépés ahhoz, hogy kiépítsünk egy hosszú és virágzó kapcsolatot amerikai partnereinkkel a cserediák programról” – mondta Fuchs Judit, hozzátéve, az elképzelések szerint a program támogatóinak, a Brüsszel Intézetnek és a Hungarian Initiatives Foundation-nek a segítségével még ebben az évben magyar diákok látogathatnak az amerikai Chabad-mozgalmakkal kapcsolatban álló egyetemi közösségekhez.