Az edzőteremből kitiltották viselete miatt, az asszony kiállt a jogaiért.

Egy vallásos zsidó tanárnőt kizártak Brooklyn egyik kizárólag nők számára létrehozott edzőterméből, mert – a vallási előírásoknak megfelelően – szoknyát vett az edzőruhájára. Yosefa Jalal Wood-Isenberg ezt nem hagyta annyiban, és beperelte a klubot, mert az akadályozta a szabad vallásgyakorlásban.

A lubavicsi közösséghez tartozó nő elmondta, hogy a Lucille Roberts hálózat két konditermében is megalázták viselete miatt. Az alkalmazottak ordibáltak vele, zaklatták, majd kitiltották. Az igazgató szerint szabályt sértett, mert nem tartotta magát az öltözködési szabályokhoz. Megtorlásképpen érvénytelenítették klubtagságát, és eltiltották az edzőtermek használatától.

A manhattani szövetségi bíróság Yosefának adott igazat. Az edzőterem visszaállította a klubtagságát, és kártérítést is fizetett számára, melynek összegét nem hozták nyilvánosságra.

“Nagy örömmel megyek vissza edzeni. Az elmúlt időszakban otthon tornáztam, de az nem ugyanaz az élmény. Nagyszerű dolog, hogy van egy olyan klubhálózat, ahol a vallásos zsidó nők anélkül edzhetnek, hogy megtagadnák meggyőződésüket. Az ítélet győzelem minden szemérmesen öltözködő nő számára. Köszönöm Istennek és az ügyvédeimnek ezt a napot!”

Ilann M. Maazel, Yosefa jogi tanácsadója elmondta: “A vallásos zsidó nőket is ugyanazok a jogok illetik meg egy edzőteremben, mint bárki mást. A Lucille Roberts hálózatában ez most lehetővé vált. Gratulálunk a cégnek, hogy meghozta a helyes döntést.”

“Hordhat valaki hidzsábot, hosszú szoknyát, ateizmust hirdető pólót, egy közterületen nem érheti diszkrimináció. Arra biztatunk mindenkit, hogy a Lucille Roberts példáját követve álljon ki ezen amerikai alapjogért.” – tette hozzá Doug Lieb ügyvéd.

Forrás: COL