Egy nyíltan náci szimpatizáns, holokauszt tagadó férfit temettek el Arlingtonban, az Egyesült Államok nemzeti temetőjében, ahol a háborús áldozatok nyugszanak.

Willis Carto harcolt a II. világháborúban és ott meg is sebesült, később azonban egy fehér fajvédő csoportot hozott létre Liberty Lobby néven – számolt be róla a Huffington Post. Marvin Hier rabbi a Simon Wiesenthal Központ részéről azt nyilatkozta: a nemzet szégyene, hogy ez az ember Arlingtonban nyugodhat. Elfogadhatatlan, hogy annak a temetőnek a szent földjében, ahol olyanok nyugszanak, akik a történelem legnagyobb tömeggyilkosa ellen harcoltak, most olyan valakit temessenek el, aki ezt az eszmét támogatta – mondta a rabbi.

Carto megkapta a Bíbor Szív kitüntetést, miután a fülöp-szigeteki harcokban megsebesült, ezzel szerzett jogot a katonai temetésre – olvasható a forward.com írásában. Azok a veteránok, akiket bűncselekmény miatt elítéltek, nem kerülhetnek Arlingtonba, ez a szabály nem vonatkozik viszont a vállalhatatlan politikai nézetekre.

1966-ban Carto azt írta: „Hitler veresége Európa és Amerika veresége volt”. A férfi náci írásokat terjesztett, kiadta a Mein Kampfot is. Egy egykori FBI ügynök, aki korábban utána nyomozott, azt nyilatkozta, hogy Carto kifejezetten Arlingtonba akart kerülni, mert „jó mókának tartotta, hogy Amerika legnagyobb Hitler rajongója a II. világháborús veteránok közé kerül.”

Az Anti-Defamation League szóvivője közölte: nem jó, hogy az antiszemita propagandista a nemzeti temetőbe kerül, de mivel megfelel a feltételeknek, nem sok mindent tudnak tenni ez ellen, az államigazgatás nem dönthet valakinek az ideológiája alapján.

Kép: wikipedia