A német szövetségi törvényhozás olyan változtatásokat hagyott jóvá, amelyek megkönnyítik a náci üldöztetés elől elmenekültek leszármazottainak az állampolgárság megszerzését.

A döntést zsidó csoportok fontos jelzésnek minősítették – írja a jpost. A Bundestag alsóháza által jóváhagyott módosítások törvényerőre emelik a 2019-től már hatályban lévő rendeleteket.

A kormánykoalíció fontos jogi lépéseket tett annak érdekében, hogy Németország eleget tegyen a történelmi kötelezettségének – mondta Josef Schuster, a Németországi Zsidók Központi Tanácsának elnöke.

A menekültek hozzátartozói korábban sérelmezték, hogy állampolgársági kérelmüket az alkotmányos garanciák ellenére elutasították – emlékeztetnek a cikkben. Németország alkotmánya kimondja, hogy azok a volt német állampolgárok, akiket 1933 és 1945 között politikai, faji vagy vallási okokból megfosztottak állampolgárságuktól, valamint az ő leszármazottaik visszakaphatják azt.

Néhányuk kérelmét azonban elutasították, vagy közölték, hogy nem jogosultak, gyakran azzal az indokkal, hogy német anya és nem német apa gyermekeként látták meg a napvilágot. A német állampolgárság 1953-ig csak apai ágon volt adható. Az új törvény ezeket a kizáró okokat megszünteti.

Egy olyan időszakban, amikor a politikusok az antiszemitizmus németországi növekedésére figyelmeztetnek, Josef Schuster szerint a törvény fontos jelzést küldött.

Kép: jpost