Bogárkutatás a korianderben

Amikor valaki először lép be egy kóser konyhába, illetve először olvas vagy hall arról, hányféle szabály keretezi a vallásos zsidók étkezését, megdöbben. Aztán minél többet hall róla, annál inkább meggyőződésévé válhat, hogy képtelenség így élni. Különösen rémisztő ez, ha csak félinformációi vannak a kóserságról: ilyenkor egy vallásos rokonnál való ebéd olyan érzést kelthet az emberben, mintha egy aknamezőn haladna, ahol elég egy rossz mozdulat, és örökre eltréfliződik a kedves kuzin konyhája…

Ráadásul – kóserság ide vagy oda – a főzés önmagában is sokak számára valóságos alkímiának tetszik, még akkor is, ha nem fűszerezik olyan varázsszavak, mint chálávi, bászári vagy párve (tejes, húsos vagy semleges), és nem kell hozzá petrezselyemlevelek között bogarakra vadásznunk.

Pedig a főzés nem boszorkányság, ahogy a kóserság sem az, csak meg kell ismerni a szabályait, lehetőleg olyantól, aki tudja, miről beszél. Ezt vallja a Myers házaspár is, Mendi és Tzivia, akik Szentendrén, az általuk vezetett Cháj Galériában indítottak kóser főzőtanfolyamot.

A havonta egyszer megrendezett alkalmakon legfeljebb az alapanyagok lehetnek szárazak, a tanulnivaló nagyon is izgalmas és eleven. Itt ugyanis nem csak recepteket és háláchikus passzusokat kapnak a résztvevők, hanem az ételek elkészülése közben, a gyakorlatban vezetik őket végig az egyes főzési fázisokhoz kötődő vallási előírásokon.

Így tehát, ha az eseményen résztvevő húsz séftanonc megtanulja, mi az, hogy párve – akkor készítenek is egy párve fogást, jelen esetbe pitát, humuszt, falafelt, grillezett gombát. Ha azt mondják, ellenőrizni kell a fölütött tojást, nincs-e benne vércsöpp, akkor egyből húsz szempár mered húsz pohárra, hogy meggyőződjenek róla, valóban kóser-e az alapanyaguk – és így tovább, legyen szó bogárkutatásról a korianderben vagy lisztmennyiség ellenőrzéséről a chále-vételhez.

A kóserságot kizárólag könyvekből megtanulni éppannyira nem életszerű, mint a falafelkészítést abból, ha receptkönyveket bújunk anélkül, hogy lenne fogalmunk róla, hogy néz ki a csicseriborsó. Persze lehet elméleti kósersági szakértőnek lenni – ahogy elméleti szakácsnak is. De hol van abban az élvezet?

Csatlakozzanak a szentendrei kóser főzőtanfolyamhoz a következő időpontok egyikén: november 14., december 12.

Regisztráció:

tzivia.myers@chaj.hu