Heves ellenkezéssel fogadták Algériában azt a hírt, hogy a marokkói-zsidó származású Audrey Azoulay-t nevezték ki Franciaország kulturális miniszteri posztjára.

Médiaértesülések szerint több algériai tisztségviselő is hangot adott felháborodásának a közelmúltban, amiért Audrey Azoulay nevezték ki kulturális miniszternek Franciaországban. Az észak-afrikai születésű hölgy kapcsán legfőbb „problémaként” zsidó és marokkói származását emlegetik – írta kedden az Arutz Sheva.

Kinevezése előtt Azoulay a francia köztársasági elnök, Francois Hollande mellett szolgált kulturális tanácsadóként, valamint a nemzeti Filmipari Központ igazgatójaként is tevékenykedett korábban.

Édesapja, André Azoulay olyan neves uralkodók tanácsadójaként dolgozott Marokkóban, mint VI. Mohamed király és II. Hassan király. A neves zsidó család gyermekeként, Audrey hamar ismertté vált Algéria döntéshozói számára is, akik nem egyszer fejezték ki ellenérzésüket a francia kormányban dolgozó marokkóiak szerintük magas aránya miatt.

A sajtóban megjelent hírek alapján sok algériai tart attól, hogy a marokkóiaknak sikerül növelniük befolyásukat a francia média és politika világában, valamint Marokkó és a helyi zsidóság békés viszonyát sem nézik jó szemmel. A marokkói-francia Le360 nevű lap beszámolói szerint Azoulay kinevezését követően az algériaiak kifejezetten „antiszemita felhanggal” fogalmazták meg kifogásaikat.

zsido.com

 

Kép forrása: culturebox.francetvinfo.fr