Egy hét alatt már 86 000-en támogatták aláírásukkal a Holokauszt alatt gyerekek százainak életét megmentő Sir Nicholas Winton elismerését.

Egyre többen támogatják azt az internetes kampány, melynek célja, hogy a „Brit Schindler” néven elhíresült, egykor üldözött zsidók életét megmentő Sir Nicholas Winton (képünkön) arcképe a Royal Mail bélyegeken szerepeljen az Egyesült Királyságban – írta a JTA. A kezdeményezés támogatói között szerepel Ephraim Mervis brit főrabbi, és több magas rangú döntéshozó, többek között Eric Pickles a konzervatívak részéről, valamint Gisela Stuart, a Munkáspárt politikusa is.

Az egy héttel ezelőtt indított petíció szövege alapján Winton több elismerésben részesült – például az angol királynőtől kapott lovagi rang és a szülővárosában felállított szobor is a tiszteletet fejezte ki –, azonban „nevének és a leckének, mely hirdeti, hogy egy ember is képes változást elérni még az elsöprő gonosszal szemben is, fenn kell maradnia a továbbiakban. A Royal Mail bélyegek nyújtotta különleges megtiszteltetés segítene ebben, valamint ezzel egyidejűleg méltó tisztelgést jelente Sir Nicholas felé is” – fogalmaztak az ügy kezdeményezői, akik 150 000 aláírás összegyűjtését tűzték ki célul a siker érdekében.

Az idén júliusban elhunyt Sir Nicholas Winton brit tőzsdeügynök a második világháború idején kilenc hónap leforgása alatt nyolc vonatszerelvény segítségével vitte véghez többségükben zsidó gyermekek megmentését a náci ellenőrzés alatt álló Prágából az Egyesült Királyságba.

A mindenki számára elérhető petíció hírére reagálva a Royal Mail „méltó jelöltnek” nevezte Wintont, azonban a döntési folyamat hosszúságára való hivatkozással kizárta annak lehetőségét, hogy képe rövid időn belül rákerüljön a brit kézbesítőcég bélyegeire.

„Tekintettel az időkeretre, amellyel dolgozunk, nem valószínű, hogy 2016-ban meg tud jelenni a bélyegeken; de biztosíthatjuk, hogy neve a bélyegkibocsátás ügyében további megfontolásra fog kerülni” – tettek ígéretet a Royal Mail munkatársai, akik elárulták: előzetesen minden tervet megvizsgálnak az illetékes bizottságok, továbbá a királynőnek is jóvá kell hagynia őket ahhoz, hogy forgalomba kerülhessenek.

zsido.com