Aktívan működő zsinagógát újítanak fel Londonban

London legrégebbi fennmaradt askenázi zsinagógája kormányzati pénzügyi támogatást kapott halaszthatatlan állagmegóvási munkákra.

A londoni East Enden található Sandys Row zsinagóga 25 ezer fontot (nagyjából 10 millió forint) kapott, hogy meggátolják a víz további beszivárgását a tetőn át, ami pusztítja az épületet.

Harvey Rifkind a Sandys Row vezetője hangsúlyozta, mennyire fontos a felújítás, mert így továbbra is jelentős szerepet tud betölteni a zsinagóga a közösség életében – olvasható a jewishnews.timesofisrael.com cikkében.

A Sandys Row zsinagóga a harmadik legrégebbi az országban. 1854-ben alapította 50 holland zsidó család, akik mindannyian gazdasági menekültként érkeztek Amszterdamból. A műemlék épület eredetileg egy XVIII. században épült hugenotta kápolna volt.

A galériával épült templom ideális volt az ortodox zsidó közösség számára, ahol a nők és férfiak elkülönülve vesznek részt a szertartásokon. A zsinagóga megalakulása óta folyamatosan működik, még a két világháború alatt sem zárta be kapuit. A vallási funkción túl számos közösségi eseményre is használják.

 

zsido.com

 

Kép: jewishnews.timesofisrael.com

 

 

  • Küldés emailben