Elhunyt Zalman I. Posner rabbi, író, fordító, és a Tennessee állambeli Nashville nagyra becsült rabbija. A zsidó öntudat szószólóját és sliach mozgalom egyik úttörőjét 87 éves korában érte a halál.

Posner rabbi az akkori Brit Mandátum területén született 1927-ben, egy hatgyermekes hászid családban. Édesapja az előző lubavicsi rebbe odaadó híve volt, aki Zalman Posnert és öccsét saját fiaiként szerette.

1948-ban egy diáktársával Európába utazott, hogy segítsen a Holokauszt-túlélőknek. Így egyike volt azoknak a rabbiknak, akik menekült táborokban keresték fel és segítették a vészkorszak túlélőit és a sztálini Szovjetunióból menekült zsidókat.

1949-ben a Rebbe javaslatára Nashville-ben kezdett rabbiként működni, majd feleségül vette Risia Kazarnovsky-t. Bár sokan nem jósoltak hosszú ott-tartózkodást a fiatal párnak, Posner rabbi 53 éven keresztül, élete végéig szolgált rabbiként Nashville-ben. Ezalatt az Egyesült Államok egyik legkisebb zsidó közösségéből aktív, erős közösséget varázsoltak.

Előadásaival, karizmatikus személyiségével és fáradhatatlan aktivitásával egy egész generációnyi rabbinak mutatott példát. Megteremtette az angol nyelvben is a hászid diskurzusok terminológiáját, ezzel emberek tízezrei számára tette elérhetővé ezeket a tanításokat. Népszerű könyvét, a Think Jewish-t magyarra is lefordították: Zsidó gondolkodásmód címen jelent meg a Chábád Lubavics Egyesület gondozásában. A mű alapját Posner rabbi előadásai alkotják, melyeket egyetemistáknak tartott arról, hogyan lehet zsidóként élni napjaink modern világában. A könyv magyar megjelenése nagy szívügye volt Posner rabbinak, így komoly anyagi segítséget is nyújtott kiadásához.

Lenyűgöző előadó, elhivatott rabbi és ízig-vérig tanár volt, aki hatalmas hatással volt mindenkire, aki csak találkozott vele. Öt gyermeke, és számtalan unokája, dédunokája követi útját, sokan közülük tanárként, rabbiként és lubavicsi küldöttként folytatják munkáját.  Két unokája, Yochanan és Menachem Posner rabbik a Pesti Jesivában folytattak rabbinikus tanulmányokat.

"A zsidó gondolkodásmód" című könyv:

http://www.zsido.com/webshop/product/18/Zalman_I._Posner__A_zsido_gondolkodasmod_-_hogyan_latja_a_chaszidizmus_a_ma_vilagat

 

Megszakítás