A világ visszafojtott lélegzettel az ukrán-orosz határra figyel. Politikai elemzők, haditudósítók, történészek magyarázzák az újságok hasáb­jain, mi várható, mi fog történni, és egyáltalán mi húzódik a puskaporos helyzet hátterében. Vannak, akik sze­rint fel kell készülni a harmadik világháborúra. Vannak, akik szerint csak erőfitogtatás. Azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy vannak, akik nem a biztonságos szobájukban, a kanapén üldögélve lesik az eseményeket, vannak, akiknek mindez vérre megy. Többek között az ukrajnai zsidóknak is.

Ukrajna ad otthont Európa harmadik és a világ ötödik legnagyobb zsidó közösségének: az országban, 2014-es adatok szerint, mintegy 350-400 ezer zsidó él. A Szovjetunió összeomlása óta, többek között a Chábád küldöttek munkájának köszönhetően, mára újra aktív zsidó élet zajlik az országban. Az első küldöttek között volt a Moshkovitz rabbiházaspár is. Miriam és Moshe Moshkovitz 1990 óta élnek Harkovban, ahol gyönyörű közösség felépítésében segédkeztek. Harkov az otthonuk, és bár veszélyesen közel fekszik a határhoz, nem áll szándékukban elhagyni.  Annyira, hogy január végén a növekvő nyomás ellenére is itt tartották harmadik gyermekük, Bráchá esküvőjét.

Miriam rebecen, akit ausztrál állampolgárként a nagykövetség is az otthona elhagyására kért, a chabad.org-nak nyilatkozva elmondta, sokan aggódtak az esküvő miatt, ők azonban ragaszkodtak hozzá, hogy az eredeti tervek szerint menjen minden: „Mindenkinek azt válaszoltuk, hogy imádkozunk a legjobbért, de itt élünk, itt kerül sor az esküvőre és nem megyünk sehova.”

Természetesen sokan fordulnak a rabbihoz tanácsért ebben a veszélyes időben: „Senki nem tudja, mi fog történni” – mondta Moshe rabbi. – „Zsidóként az a feladatunk, hogy tegyük tovább a dolgunkat, ez pedig az, hogy Tórát tanulunk és jó cselekedeteket teszünk.”

A Moshkovitz házaspárnak erőt ad a Rebbe egy régi levele is, amit egy hasonlóan nehéz helyzetben levő embernek írt 1957-ben: „…a helyzet nem súlyosabb, mint pár hónapja volt vagy akár egy éve. A [kérdésére] válaszul a félelem miatti költözéssel kapcsolatban, nincs rá lehetőségünk, hogy megtudjuk, melyik hely biztonságos valójában és általánosságban tudjuk, hogy Izrael őrzője „nem alszik és nem szunnyad” és óvó szemmel vigyáz mindannyiunkat. Így aztán fontos, hogy ne ijessze meg sem magát, sem másokat, sokkal inkább törekedjen a legbelsőbb spirituális énjével arra, hogy a környezete számára a fény forrásává legyen…”

Adjon a Jóisten békét az egész világnak és hozza el mihamarabb, napjainkban a megváltást!

Megjelent: Gut Sábesz 24. évfolyam 25. szám – 2022. február 24.