Önkéntesek dolgoztak nemrég a nyugat-ukrajnai Lvivhez közeli Sokal teljesen elpusztult zsidó temetőjében. Csaknem 100 sírkövet igyekeztek megmenteni az enyészettől, úgy, hogy biztonságba helyezik őket a város romos zsinagógájában – számolt be róla Jewish Heritage Europe.

A sokali zsidó temetőt évtizedekkel ezelőtt lerombolták és beépítették a területet. Azóta sok sírkövet találtak a környéken, amelyeket vagy a helyi keresztény temetőbe, vagy a városon kívüli üres területre vittek.

Az akciót a Hesed Arieh Összukrajnai Zsidó Jótékonysági Alapítvány Lvivi Önkéntes Központjának aktivistái, valamint a helyik szervezték. Az aktivisták tavaly májusban találkoztak Szerhij Kaszjan polgármesterrel, Volodimir Ohinszkij alpolgármesterrel és Ihor Datsjukkal, a polgármesteri hivatal örökségvédelemért felelős képviselőjével, hogy megvitassák a projekt részleteit

„A zsidó sírköveket körülbelül 30 évvel ezelőtt a város utcáinak javítása során találták meg, amiket aztán egy régi római katolikus temetőbe dobtak ki”

– közölte Sasha Nazar, az alapítvány igazgatója egy Facebook-bejegyzésben.

„Időről időre szóba került, hogy mi legyen, de a gyakorlatban semmi sem történt. Az összes résztvevő összehangolt tevékenységének köszönhetően sikerült elindítani a projektet, amely a kezdeményező csoport hosszú és eredményes előkészítő munkájának gyümölcse”

– írta Nazar.

2019-ben az alapítvány nemzetközi  örökségvédelmi tábort is szervezett, amelyen öt országból több mint 70 önkéntes takarított a Sokal zsinagóga romjai között, eltávolítva a szemetet és a növényzetet.

 

Megszakítás