AHÁNY VALLÁSOS KÉPVISELŐ – ANNYI FÉLE KÉPPEN SZAVAZTAK

A Kneszet nagy szótőbbséggel elfogadta a hebroni egyezményt, miután a baloldali ellenzék a jobboldali kormány mellett szavazott. Az egyezmény – mint ismeretes – 87 “igen” szavazatot kapott, 17 “nem” ellenében, és egy tartózkodás mellett. 16 képviselő a “lábával szavazott” vagyis nem volt jelen a szavazásnál.

Érdekes, hogyan szavaztak a három vallásos párt képviselői. (Ezek a pártok teljes jogú tagjai a kormánykoalíciónak.)

A Vallásos Nemzeti Párt (NVP) képviselői az egyezmény ellen szavaztak, kivéve a két minisztert, akik nem voltak jelen (mivel ellenszavazatuk lemondásukat vonta volna maga után).

A Sász párt képviselői testületileg az egyezmény mellett szavaztak.

Az ún. Jáhádut Hátórá (Águdá) két frakciójának négy képviselője háromféleképpen szavazott: Méir Pórus munkaügyi miniszterhelyettes nem volt jelen. Sméul Hálpert tartózkodott a szavazástól, míg az ún. Degel Hátórá két embere (Ravitz és Gáfni) megszavazták az egyezményt. Ezek után nehéz valamilyen egységes vallásos álláspontról beszélni…

Két fontos tény emelkedik ki a félretájékoztatások tömkelegéből:

* A hebroni egyezményt megszavazták (a kormány 11:7 arányban), az életbe lépett és a palesztin rendőrség bevonult Hebronba, ahol a szombat csendben és nyugalomban telt el.

* Az egyezményt megszavazó parlamenti többség nagy része az ellenzékhez tartozik. Ez azt jelenti, hogy mostantól kezdve a kormány nagymértékben az ellenzék kényének-kedvének van kitéve – főleg Z.B. Begin miniszter lemondása óta.

A szavazás egyik pikantériája: Simon Peresz, aki a múlt héten Amerikában volt – nem jött haza lóhalálban New-Yorkból hogy az ellenzék vezérszónokaként beszédet mondjon – ezt a feladatot Éhud Bárákrá bízta, aki meglehetősen halvány beszédet mondott.

A szavazás napján Méir Pórus, az Águdá munkaügyi minisztere, beszédet mondott egy Likud gyűlésen, ahol kifejtette, hogy történelmi egyezség jött létre az ultra-ortodox Águdát Jiszráél és a jobboldali Likud között. (NK)

Megjelent: Gut Sábesz 1. évfolyam 17. szám – 2014. július 28.