Mi történt az elmúlt héten Izraelben?

Egy 13 éves fiú a bár-micváját használta fel, hogy segítsen egy ugandai falun. A Ráánánában élő Éjtán Kramer úgy gondolta, hogy felnőtté válásnak legfontosabb jele az, hogy felelősséget mutat a nélkülözők iránt, illetve megpróbál segíteni az elesetteken. Éjtán olvasott arról, hogy Afrikában 600 millió ember még mindig elektromosság nélkül él, és további 300 millió pedig nem jut megfelelő minőségű ivóvízhez. Ekkor gyűjtésbe kezdett, és egy Afrikában ismerős izraeli cég segítségével 18 000 dollár (4.75 milló Ft) értékben vásárolt napelemeket egy ugandai iskola számára. A közel ezer gyermeket tanító iskolában eddig nem volt elektromos áram. Éjtán és édesanyja Ugandába utaztak, hogy szemtanúi legyenek, ahogy először felkapcsolják a lámpákat az intézményben. A diákok nagy üdvrivalgással, tánccal és énekszóval fogadták a fények felgyulladását. Éjtán úgy érzi, hogy tettével szó szerint teljesítette be Jesájáhu próféta szavait, aki szerint Izrael a világ népeinek fénye lesz a jövőben.

Majdnem tragédiába torkollott egy gyerekcsoport kirándulása Somronban

25 iskolás vett részt egy, bár-micváját ünneplő társuk által szervezett túrán, amikor egy több tíz főből álló arab társaság támadt rájuk, miközben a Somront átszelő 5-ös autópályától mindössze 200 méterre haladtak. “Migdálim falutól Kida felé indultunk. Megláttunk egy barlangot, és meg akartuk nézni. Ekkor harminc arab támadt ránk kövekkel a fölöttünk lévő magaslatról. A velünk lévő két felnőtt beterelt bennünket a barlangba. Egyikük kint maradt, és megpróbálta feltartóztatni a lincselésre készülő támadókat. Közben próbált segítséget kérni a hadseregtől. Az arabok ekkor fejbe találták a másik felnőttet, és elvették a pisztolyát. Tőlünk azt követelték, hogy adjuk át a mobiltelefonjainkat, különben végeznek velünk. Gázsprayt is fújtak ránk. Azt mondták, a 18 éven felülieket kivégzik, a kisebbeket fogságba viszik. Folyamatosan dobáltak kövekkel és ütlegeltek minket.” – mondta a 13 éves Ávicur Libman. Az egyik kísérő a lincsléstől tartva a levegőbe lőtt, de ez nem állította meg a támadókat. Ekkor az arabok felé tüzelt, és egyiküket megsebesítette. A 47 éves férfi a kórházba szállítást követően életét vesztette. A hadsereg kiérkezése után a gyerekeket evakuálták, és ellátták a sebesülteket. Joszi Dágán, a somroni megyei önkormányzat vezetője hősöknek nevezte a gyerekeket kísérő szülőket. “Bátran, saját testükkel akadályozták meg a lincselést. Azt tették, amit kellett, és így megmentették a gyermekek életét. Felszólítom az izraeli rendőrséget, a titkosszolgálatokat és a hadsereget, hogy tegyenek meg mindent a Kuszra faluból érkezett tettesek kézrekerítése érdekben.”- jelentette ki Dágán.

19 éves katonát késeltek meg

Csütörtök este egy buszmegállóban várakozó katonára támadt hátulról egy terrorista, és halálra késelte. Az eset a Júdeai- és a Negev-sivatag találkozásánál fekvő Arad városában történt, a helyi bevásárló központ közelében. Az áldozat a 19 éves, tel-avivi Ron Jichák Kukiá volt, aki a Náchál páncélos egységnél szolgált. A támadás után még megpróbált segítséget kérni, de már nem volt rá képes, és egy autóra rogyott. A kiérkező mentősök csak a halál beálltát tudták megállapítani. Kukiját poszthumusz tizedesből őrmesterré léptették elő. A hadsereg útzárakat állított fel a város körül, és helikoptereket is bevetettek a támadó kézre kerítése érdekében, de eddig nem jártak sikerrel. Egy járókelő látta, amint valaki a katona mögé lép és leszúrja, az azonban még nem derült ki, hogy a támadó elvitte-e a katona gépfegyverét, vagy az épp nem volt az áldozatnál. Kukiá temetését vasárnap délben tartják Tel-Avivban.

Lesz-e történelmi bejelentés?

Az izraeli diplomácia teljes készültségben várja Donald Trump szerdai beszédét, melyben bejelentheti az amerikai nagykövetség Tel-Avivból Jeruzsálembe költöztetését. Trump választási ígéretei között szerepelt a nagykövetség azonnali áthelyezése; az amerikai kormány meg is vásárolt egy nagykövetségnek alkalmas ingatlant és földterületet Jeruzsálemben, ám az elnök eddig még nem írta alá a költözésről szóló határozatot. Egyes források szerint ez most sem következik be, az elnök ehelyett elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, de a nagykövetséget Tel-Avivban hagyja. Jeruzsálem fővárosként való elismerését Izrael függetlenségének 70. évfordulójára szánja ajándéknak Trump. Emellett arról is szólnak hírek, hogy az amerikai elnök egy olyan izraeli-palesztin béketervet is felvázol, mely jelentősen eltér az eddig megismert tervezetektől. Eszerint Egyiptom átad egy jelentős területet a Színáj-félszigetből a Palesztin Hatóság számára. A 720 km hosszan húzódó sáv összekötné a Gáza-övezetet a Földközi-tengerrel és megháromszorozná a túlzsúfolt övezet területét. Ehhez csatlakoznának a ma is a Palesztin Hatóság irányítása alatti területek Júdeában és Somronban. Az itt létesített zsidó falvak és városok továbbra is izraeli kézben maradnának. Izrael átadná a Negev-sivatag déli részének egy darabját a Párán-pataknál Egyiptomnak, ahol Egyiptom alagutat fúrna, mely összekötné Jordániával és a Vörös-tenger akabai kijáratával. Hivatalos források nem erősítették meg a terv létezését, ám izraeli részről már többször igyekezték elérni, hogy a nagyrészt lakatlan Színáj-félsziget legyen része egy esetleges palesztin állam területének.