A Liverpoolban található Galkoff kóser hentesüzlet egykor igazán különleges helyszínre szállított húst. A 35 évvel ezelőtt bezárt boltból rendelték meg a kóser hentesárut a Titanic zsidó utasai számára. Az üzletnek otthont adó épület utcafrontja ma is látható – és egy nagyvonalú adományozó, az ismert filantróp Isaac Wolfson adományának hála ez így is marad. 

Az Angol Örökség nevű szervezet döntése értelmében az épület, amelyben 1912 és 1979 között vásárolhattak kóser húst a Merseyside-i Zsidó Közösség tagjai, nemzeti jelentőségű. Az ikonikus épületet tehát védelem alá vették.

Ennek kapcsán bukkant fel az a kevesek által ismert információ, miszerint a Titanic fedélzetén kóser étkezést is biztosítottak. Holott a 2225 utast szállító, tragikus sorsú hajón külön „héber séfet” is foglalkoztattak, aki rabbinikus felügyelet mellett főzte a kósersági szabályokat betartó utasok ételeit.

A Dayton Jewish Observerbn megjelent cikkében Marshall Weiss leírja, hogy ez akkoriban egyáltalán nem volt ritkaság – az óceánjárókon kelet-európai zsidó menekültek ezrei hagyták el Európát századforduló tájékán, így az ő számukra több hajózási társaság is kínált kóser ellátást. 

A Titanic zsidó utasairól igen keveset lehet tudni – azonban néhányan bizonyosan túlélték az utazást – őket a Héber Befogadó Otthon és Bevándorlókat Segítő Társaság Kelet Broadway-i kirendeltsége fogadta be – ahogy arról a New York Times is beszámolt.

Megszakítás