A jelenleg folyó közel-keleti béketárgyalásokon Izrael több mint húsz év óta a legkeményebb álláspontot képviseli egy magas rangú palesztin politikus szerint.

ászir Abed Rabbo, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet végrehajtó bizottságának főtitkára kedden Rámalláhban úgy ítélte meg, hogy Izrael a leghajthatatlanabb álláspontot képviseli az 1993-as oslói megállapodást megelőző tárgyalások óta.

Mahmúd Abbász palesztin elnök egyik legközelebbi munkatársának nyilatkozata szerint a július végén három évi szünet után amerikai közvetítéssel felújított közvetlen izraeli-palesztin tárgyalásokon eddig semmilyen kézzelfogható előrelépés nem történt.

Izrael a biztonsági kérdéseket helyezi előtérbe – hangoztatta Rabbo, aki Mahmúd Abbász, valamint Száeb Erakat főtárgyaló mellett a palesztin fél harmadik olyan képviselője, aki nyilatkozhat az amúgy meglehetősen nagy titoktartás közepette folyó béketárgyalásokról. Ezzel kapcsolatban a politikus vég nélküli izraeli biztonsági igényekről beszélt, utalva arra, hogy ily módon a palesztin állam határainak ezekhez az igényekhez kellene igazodniuk. Mindez pedig akadályozza egy független palesztin állam létrehozását – tette hozzá.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök mindeddig kategorikusan ragaszkodott ahhoz, hogy az izraeli hadseregnek Ciszjordániában a jövőbeni palesztin állam keleti határai mentén kell állomásoznia. A palesztin fél ugyan kész lemondani a saját hadseregről, kitart azonban amellett, hogy a külső határokat – Izrael részvétele nélkül – nemzetközi erők ellenőrizzék.

John Kerry amerikai külügyminiszter – aki nagy szerepet vállalt a közvetlen béketárgyalások felújításában – a hét elején Párizsban úgy nyilatkozott, hogy a tárgyalások intenzív szakaszba érkeztek. Kerry szerint eddig 13 találkozó volt, és a felek a legfontosabb témákat már napirendre tűzték.

Az amerikai külügyminiszter hozzátette, hogy a felek eddig saját álláspontjaikat ismertették, most azonban már egy olyan szakaszba jutottak, amelyben a szóban forgó álláspontok közötti széles szakadékot kell szűkíteni.

"Mindenki tudja, hogy a folyamat nehéz, és az is marad" – hangoztatta Kerry.

MTI

Megszakítás