Peszách utolsó napján Budapesten három helyszínen rendeztek Messiás la-komát. A hagyományos négy pohár bor és hászid dallamok mellett érdekes előadásokat is hallgathattak a résztvevők.

Peszách utolsó napja szoros kapcsolatban áll a megváltással és a Messiás-sal. Ezen a napon a felolvasott Háftárá (Próféták könyvéből vett szakasz) Jesájá próféta könyvéből való (Jesájá 10:32–12:6.), ami leírja a megváltás utáni világ békéjét és tökéletességét. Ezen a napon a hászid közösségekben Messiás lakomát tartanak. A szokás a hászidizmus alapítójától, a Báál Sém Tovtól ered. Chábád szokás szerint a macesz mellé ilyenkor is isznak négy pohár bort, akárcsak a széder estén. 

A Vasvári Pál utcai zsinagógában Oberlander Báruch rabbi vezetésével tartották meg a Szeudát Másiáchot, amelyen finom peszáchi ételeket is felszolgáltak. Ezek között több macesszal főzött fogás is szerepelt – hiszen az ünnep utolsó napján már lehet ilyeneket fogyasztani, míg a többi napon, hászid szokás szerint, tartózkodnak ezektől. Oberlander rabbi többek között arról beszélt, hogy a kivonulás lényege a folyamatosság: az embernek nem szabad egy helyben állnia, ahogy az életében is állandóan haladnia, fejlődnie kell. Erre utal az is, hogy míg a Biblia az angyalokat állónak nevezi, embereket járónak, hiszen az emberben megvan a fejlődésnek, a magasabb szintre lépésnek a képessége, ami az angyalokból hiányzik.

Az Átid ifjúsági szervezet fiatalja Faith Áser otthonában gyűltek össze, volt olyan, aki most először vettek részt hászid összejövetelen.

Óbudán Köves Slomó rabbi fogadta az ünnepi étkezésre érkezőket.

Beszédében a Messiás lakoma szokásának gyökereiről beszélt, valamint arról, hogy a peszáchi egyiptomi megváltás minden megváltás gyökere.

A nagyjából harminc főnyi közösség a szokásoknak megfelelően elénekelte mind a hét lubavicsi rebbének a melódiáját.

 

Megszakítás