Október 2-án a Dohány utca 32-ben lett felavatva a Budapesti Gettó Emlékfala, melynek megépítését az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) és Erzsébetváros Önkormányzata együttessen finanszírozta.

Az avató-ünnepségen részt vett és beszédet mondott Tarlós István főpolgármester, Oláh Lajos, Erzsébetváros egyéni országgyűlési képviselője, a Demokratikus koalíció politikusa, Vattamány Zsolt, Erzsébetváros polgármestere, és Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija.

Az emlékfalon feltüntetett 23. zsoltárt héberül Oberlander Baruch rabbi, a Budapesti Ortodox Rabbinátus vezetője mondta.

Őexellenciája Ilan Mor, Izrael Állam nagykövete az emlékfal avatáson mécsest gyújtott a gettó áldozatainak emlékére.

A falon belül nevelkednek a Bét Menáchem Zsidó Oktatási Központ diákjai, melynek kórusa az avató ceremónián elénekelte a híres Szól a kakas című dalt.

A rendezvényen mások mellett jelen volt Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára, Szabó György, a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány elnöke, Radnainé dr. Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézetének elnöke, Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke, André Goodfriend, az Egyesült Államok budapesti külképviseletének ideiglenes ügyvivője, Lieselore Cyrus, a Németország magyarországi nagykövete és François Lavertue, Kanada budapesti konzulja.

A Sugár Péter által tervezett emlékfalon egy zsoltárral emlékezhetünk meg a holokauszt áldozatairól, emellett helyet kapott rajta egy interaktív térkép, ami a környék múltjának és jelenének legfontosabb helyeit tünteti fel és ismerteti a városrész történetének főbb eseményeit is.

A megemlékezés után felmerült kérdésként, hogy miért nem közelíthető meg a gettó emlékfala. Az emlékfal átadását követően a fal előtti rész rövid ideig újra le van zárva, ugyanis a Dohány u. 32. előtti járda is a modern emlékhelyhez illő minőségben újul meg, és a munkálatok Jom Kipur ünnepe alatt nem folytatódtak.  Bízunk abban, hogy az Emlékfal minél előbb a város, kerület, ezen belül is a Dohány utca meghatározó nevezetességei közé fog tartozni.       

 

 

Megszakítás