1991 óta rendezik meg minden évben rendezték meg a Gyaloglás Világnapját, melynek célja minél több ember egyidejű megmozgatása, illetve az, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a mozgást mennyire fontos és egyszerű beépíteni a mindennapi életbe.

Az időpont hivatalosan október első hétvégéje, ám Izraelben ez idén részben szukot ünnepével, részben a szigorú járványügyi előírásokkal ütközött, így sok helyen most, október utolsó hétvégéjén kerítenek sort az eseményre. Ez alkalomból olvashatják írásunkat arról, hogy a zsidóságban mennyire fontos a mozgás, a sport, az egészséges élet.

A hagyományos zsidó gondolkodás kiemeli, hogy annak érdekében, hogy elérhessük spirituális céljainkat és teljesíthessük a micvákat, egészséges, jól ellátott testre van szükségünk. Testünk edény, mely a lelkünket, Isten fényét tartalmazza, ezért kötelességünk egészségesen tartanunk, és odafigyelnünk arra, hogy mit csinálunk vele és juttatunk bele. Az „ép testben ép lélek” latin bölcsesség a zsidó filozófiában is létező és érvényes gondolat.

Azt mondja a Tóra (M.V. 4:15): „És vigyázzatok nagyon a lelketekre” – magyarázóink szerint ez azt jelenti, hogy oda kell figyelnünk az egészségünkre, egészségesen kell táplálkoznunk és gondot kell fordítanunk a mozgásra is. Az egyik legnagyszerűbb zsidó gondolkodó és tóratudós, a Rámbám (Mose ben Májmon rabbi) a Misné Torában (A Tóra ismétlése) lefekteti, majd hosszasan fejtegeti ezt a gondolatot: „Az embernek minden reggel tornáztatnia és izzadásig dolgoztatnia kell a testét.” Ezt is írja: „Az egészséges test megfelel az Örökkévaló útjának, mivel lehetetlen bármit megérteni, vagy megtanulni, ha nem érzi jól magát az ember. Ezért fontos, hogy távol tartsuk magunkat olyan dolgoktól, melyek tönkreteszik a testet, és hozzászoktassuk magunkat az egészséges és gyógyító dolgokhoz…”

Rámbám

Az eszme gyökereit már a Talmudban is megtalálhatjuk (Sábát 82a). Az egyik talmudi bölcs, Huná rabbi arra biztatja a fiát, Rábát, hogy Chiszdá rabbival tanuljon. Rábá azonban nem akarja megfogadni apja tanácsát, mondván, hogy Chiszdá rabbi szekuláris témákra fókuszál: anatómiával és higiéniával foglalkozik. Erre Huna rabbi megszidja a fiát: az egészségre vonatkozó témákkal foglalkozik, és ezt te szekulárisnak nevezed?

A XX. században Ávráhám Jicchák Kook, a Szentföld első askenáz főrabbijának ideológiájában is felbukkant a testi és a spirituális egészség szoros kapcsolata. Ő úgy vélte, hogy a testi egészség önmagában véve is érték, a megtérés folyamatának része, és azt is kifejtette, hogy a test és a szellem minden egyes emberi testrészben folyamatos, kölcsönös kapcsolatban áll egymással. Ráv Kook szerint a cionizmus részben azt jelenti, hogy helyreállítjuk a zsidó nép testének egészségét, hogy spirituális élete a maga teljességében virágozhasson. E gondolatot nemcsak metaforikus értelemben, a szentföldi, új zsidó települések építésének ösztönzésére használta, hanem valóban fontosnak tartotta, hogy minden egyes ember megerősítse a szervezetét.

Ráv Kook

 

Ez a gondolat jelenik meg az imáinkban is, amikor azért áldjuk meg az Örökkévalót, mert kiegyenesíti a meghajlottakat. Azon túl, hogy metaforikusan értelmezzük e mondatot, felfoghatjuk szó szerinti értelemben is. A rendszeres testmozgás kiegyenesíti a testünket, és hozzásegít, hogy spirituális értelemben is egyenesebben, testi és lelki szempontból egyaránt egyenes gerinccel éljünk. A testmozgás lehetővé teszi, hogy fizikai testünk minél mélyebben kötődjön saját mentális-spirituális énünkhöz. Testünket, lelkünket és elménket egyaránt edzenünk kell és egészségesen kell tartanunk, hogy az Örökkévalót a lehető legjobban szolgálhassuk.

„Nagy a ránk nehezedő fizikai igény. Egészséges testre van szükségünk. Sokat foglalkoztunk a lelkiséggel, és elfelejtettük a testünk szentségét. Elhanyagoltuk a fizikai egészségünket és erőnket; elfelejtettük, hogy a húsunk szent, nem kevésbé, mint ahogy a lelkünk szent… csak akkor lehet sikeres a megtérésünk [tesuvá], ha – minden csodálatos spiritualitásával együtt – fizikai megtérés is lesz, ami egészséges vért, egészséges húst, erős, szilárd testet, és az erőteljes izmokon átizzó, tüzes lelket hoz létre.” – írta ráv Kook.

 

zsido.com