Munkácsi Ernő 1947-ben jelentette meg a Hogyan történt? Adatok és okmányok a magyar zsidóság tragédiájához című könyvét, amely a magyar zsidóság deportálásának egyik első krónikája. A könyv a tudományos körökön kívül feledésbe merült míg nem egy nap Ernő Kanadába emigrált unokatestvére Peter Munk fel nem fedezte az íróasztalában. A könyvet az üzletember lánya, Nina Munk üzleti újságíró és szerző szerkesztette meg, aki támogatta a könyv magyar megjelenését is – írja a Nina Munkkal készített interjú elé a Neokohn. 

Hogyan történt? Ezt kérdezi ma minden magyar zsidó és nem zsidó, aki ismerni akarja az utolsó esztendők tragédiájának történetét.” Ezekkel a sorokkal kezdi Munkácsi Ernő a könyvét 1947-ben, amelyben kísérletet tett, hogy leírja a magyar zsidóság deportálásának történetét. Munkácsi vezető személyisége volt a budapesti neológ közösségnek, a német megszálláskor a Pesti Izraelita Hitközség főtitkára és főügyésze volt. Könyve az egyik első kísérlet volt a holokauszt eseményeinek feldolgozására. A könyv egyben kísérlet is volt arra, hogy megvédje a Zsidó Tanács szerepét, amelyet a németek hozattak létre, és amelynek tagjait a koncentrációs táborból hazatérő túlélők felelősségre vonták a német megszállás alatt játszott szerepükért.

Laczó Ferenc történész a könyvben szereplő tanulmányában leírja, hogy a németek 150 zsidó tanácsot hoztak létre Magyarországon, és korábbi közösségi vezetőket helyeztek az élükre. „Munkácsi Ernő is, noha formálisan továbbra is a neológ hitközség szolgálatában állt, épp e rettenetesen hatékony megtévesztő stratégia következtében került a gyakorlatban az e hitközségi apparátussal mélyen összefonódó Központi Tanács főtitkárának szerepébe.”

A Park Könyvkiadó által újra megjelentetett kötet rendkívüli kordokumentum, amely bepillantást ad abba, hogy még az utolsó pillanatokban is a zsidó vezetők a magyar hatóságokat bombázták a leveleikkel, kérvényeket küldtek a gettókból abban bízva, hogy a magyar vezetés megmenti őket vagy beavatkozik. A könyv azt is bemutatja, ahogy a németek kegyetlen, bürokratikus precizitással szervezték meg a magyar zsidóság elpusztítását. A kötetet kiegészítik jegyzetek és tanulmányok, amelyeket Bohus Kata, Csősz László és Laczó Ferenc történészek készítettek.

A könyv néhány éve angolul is megjelent, amiben fontos szerepet játszott Peter Munk, Munkácsi Ernő unokatestvére. Munk saját iratai között fedezte fel Munkácsi könyvének az 1947-es kiadását, és eldöntötte, hogy angolul is ki kell adatnia a könyvet. A feladatot lányára Nina Munkra bízta.

Nina Munk kanadai-amerikai újságíró és író, akinek cikkei többek között a The Atlantic, a Vanity Fair, a The New York Times Magazine, a The New Yorker, a Fortune és a The New York Times lapokban jelentek meg. Négy könyv szerzője vagy társszerzője, legutóbb The Idealist: Jeffrey Sachs and the Quest to End Poverty. A Hogyan történt? angol kiadásának szerkesztője. Az író jelenleg a családja túléléséről ír könyvet, ami a Park Könyvkiadó gondozásában fog megjelenni magyarul. A szerző honlapja.

A Nina Munkkal készült interjú a Neokohn oldalán olvasható.

Fotó: Fortepan

Megszakítás