A „zsidó” szigeten…

Természetesen idén sem volt Pepsi Sziget Zsidó Sátor nélkül! Alighogy megkaptuk diplomáinkat a JesiVAkáción, elkezdtük szervezni a programot az augusztus 1-8-ig tartó fesztiválra. Az volt a célunk, hogy minél jobban megismertessük az érdeklődőkkel a zsidóságot és válaszoljunk a kérdésekre, árultunk könyveket, osztottunk jövő évi naptárakat és egy kicsit bemutattuk a Pesti Jesiva hangulatát is.
A lelkes csapat minden nap hajnali 11-től este 11-ig tartotta a frontot az Óbudai Szigeten. Programjaink között szerepelt a tfilin-rakás, az éneklések, a kötetlen beszélgetések. Legnagyobb sikere a „zsidó kvíznek” volt, annyira, hogy kétfélét is szerkesztettünk, este pedig a sorsoláson értékes könyvet nyerhetett a szerencsés.  Sok érdeklődő izgatottan tudakolta meg zsidó születésnapját, nagyon sokan kérdeztek, sőt, nagyon jó vitáink is voltak. Péntek este gyertyagyújtást rendeztünk, szombat este pedig hávdálát.

Amelyikünk nem fázott meg az első este, és még volt ép nyálkahártyája, az a többi napon a portól nem látott és nem hallott. Igaz, néha megjelent a locsolóautó, de ezzel csak azt érte el, hogy mindenki csurom víz és sár lett.

Köves Slomó, Lévi és Chaim Ozer voltak a Sátor igazi házigazdái, a nagy melegben két érdeklődő között néha lelocsoltuk egymást a Hajdu Orsival miután kivártuk a másfél órás sort a kútnál, hogy feltölthessük a Sátor vízkészleteit, Österreicher Judit és Stern Evelin „fogadta” az érdeklődőket már a sátor előtt, igaz, hogy csak egy napra tudott ellátogatni Kenderessy Móni és Lővei Kati, de nagyon nagy segítséget nyújtottak ez alatt az idő alatt is, Quitt Laci néha feldobta a hangulatot utánozhatatlan poénáradatával, Steiner Zsófi megvédett minket a nagy vitázókkal szemben, Dénes Gergőnek köszönhetjük a fantasztikus zsidó kvízt, Steiner Anna többszöt már egész csoportoknak is tartott előadást. Bánfi Judit (aki azóta már Fuchs Judit) más sátrakban is vállalt beszélgetést, Bárász Tomi pedig lelkesen segített az imaszíj-tevésben, Horváth Étánnak pedig sok minden más mellett a fuvarozást is köszönhetjük.

Összességében szerintem nagyon jól sikerült a Zsidó Sziget, ezt az is bizonyítja, hogy a nap végére mindig elfogyott a zsidó kvíz és ezért fel kellett olvasni a kérdéseket, mert a kitöltésre vállalkozók még sorsolás után is özönlöttek a Sátorhoz.

Nagyon örülök, hogy minden nap én is részt tudtam venni a programszervezésben és remélem ez így lesz jövőre is, mindenkit szeretettel várunk 1 év múlva, ugyanitt ugyanekkor a már megszokott helyen, a Civil Faluban, a Pepsi Szigeten.

nkata

Megjelent: Egység Magazin 12. évfolyam 46. szám – 2014. július 31.