A nemzetközi közvélemény és a spanyol kormányzat nyomására mégis meghívták Matisyahut a Spanyolországban rendezett Rototom Sunsplash fesztiválra. A koncerten az amerikai származású zsidó reggae énekes a Jeruzsálem iránti hűségről énekelt.

Mint arról korábban beszámoltunk, kitiltották Matisyahu-t egy spanyol zenei fesztiválról. A világhírű zsidó reggae énekes, Matisyahu azzal húzta ki a gyufát a szervezőknél, hogy nem volt hajlandó nyilatkozatot tenni a palesztin állam elismeréséről. Szombat esti előadásán aztán a sztár frappáns választ adott az Izrael elleni bojkott követelőinek, akik palesztin zászlókkal jelentek meg a koncerten: „Akárkik vagytok és akárhonnan jöttök, ha van zászlótok, emeljétek az ég felé! … És ha nincs zászlótok, ha a szíveteket viselitek zászlóként … legyen a zene a zászlótok” köszöntötte a nézőket és a békéről is énekelt. Többször tört ki üdvrivalgás a tömegben a koncert során, melynek csúcspontjaként Matisyahu Jeruzsálemről szóló ikonikus dalát énekelte, amit a 137. zsoltár ihletett: „Ha rólad megfeledkezem, Jeruzsálem, feledkezzék rólam a jobbom! Tapadjon nyelvem ínyemhez, ha meg nem emlékezem rólad, ha föl nem emelem Jeruzsálemet örömöm tetejére!”

Matisyahu visszahívása után sokan megdöbbentek, hogy az énekes elfogadta a felkérést, amit a Facebook oldalán erősített meg az alábbi megjegyzéssel: „Ma a zene nyer. A kifejezés szabadsága nyer… mindig hittem a zene erejében, ami összefogja az embereket függetlenül vallástól, politikától és földrajztól. Gyötrő döntés volt, úgy éreztem, hogy az alapvető esszenciális énemet használták fel bábként egy politikai játszmában.”

 „A mai este nehéz volt, de különleges” – írta az amerikai énekes a Facebook oldalán a fellépés után, és megköszönte azoknak a támogatását, akik felléptek a zene szabadságáért. „Leginkább köszönöm a fantasztikus rajongóimnak, és annak a rengeteg, különböző hitű embernek, akik nem maradtak némák a művészi szabadság nevében. Ez a ti győzelmetek!”


SZS