A kósersági szabályokat az Örökkévaló adta a zsidó népnek a tóraadáskor, melyet éppen egy hete ünnepeltünk. A Tórában olvasható szabályokat a témával behatóan foglalkozó rabbik magyarázták és foglalták össze az évszázadok során, és így vált a kóserság a zsidó identitás egyik alapkövévé. A kásrut szabályrendszere minden más micvánál ékesebben példázza, hogy a zsidóság nem egyszerűen egy vallás. A zsidóság számára az élet minden aspektusa szent, és még az evés igencsak világinak tűnő folyamata is az istenihez kapcsolódik és különleges zsidó élménnyé válik a kásrut betartásán keresztül.

A kóserság szabályai között a legbonyolultabbak közé tartozik a rovarok és csúszómászók fogyasztására vonatkozó tilalmak csoportja.

Ne tegyétek utálattá lelkeiteket mindenféle csúszó-mászó által, mely mászik és meg ne tisztátalanítsátok magatokat általuk, hogy tisztátalanná legyetek. (3Mózes 11:43)

A háláchá szerint a látható csúszómászók tilalmasak. A szabad szemmel nem látható bogarak azonban nem. Vannak azonban olyan, apró, de megfelelő megvilágításnál, a bogár színénél elütő felületen jól látható kártevők, melyeket nagyon nehéz más körülmények között, rossz fényviszonyok mellett, a leveleken, a zöldségek belsejében, vagy a liszt között megbújva észrevenni. Ezeket nagy figyelemmel kell eltávolítani áztatás, mosás és figyelmes átvizsgálás által.

Korábban csupán tiszta vízben, vagy sós-ecetes vízben áztatták és mosták a friss élelmiszert. Napjainkra bevett gyakorlattá vált, hogy mosogatószeres vízben vagy külön zöldségek és gyümölcsök mosására kifejlesztett tisztítószerrel elkevert vízben áztatják a bogarasodásra különösen hajlamos zöldségeket, gyümölcsöket. A kis állatok a szerben levő aktív anyagok miatt nem tudnak megkapaszkodni a leveleken, vagy a zöldség-gyümölcs húsán, kénytelenek elengedni azt, és a víz tetejére úsznak, megkönnyítve így az eltávolítást.

Az eper esetében is nagyon fontos, hogy megfelelő alapossággal járjunk el a tisztítás során. Az eper szárát kihúzzuk – vannak, akik szigorúbb álláspontot képviselnek, és le is vágnak egy darabot a szár körül. Vigyázzunk, hogy ne készítsünk véletlenül bemélyedést, lyukat a gyümölcsön, ami által véletlenül az eperszem belsejébe kerülhet egy apró csúszómászó. Ha mégis így történt, az epret vágjuk ketté, hogy a belsejét is meg tudjuk vizsgálni. Ezután három percre beáztatjuk, szükség esetén többször is cserélve a vizet, utána bő vízzel leöblítjük, majd erős fénynél, szemenként alaposan átvizsgáljuk. Ha úgy látjuk, hogy bogarakkal erősen fertőzött az eper, jobb, ha nem használjuk azt a csomagot.

Epres-banános jégkrém

Párve

Tojás- és gluténmentes

1 kg eper (lehet fagyasztott is)

1 nagy, érett banán

1 ek. méz, vagy szilán (datolyaméz)

1 ek. cukor

½ citrom leve

Ha fagyasztott epret használunk, lábosba tesszük, és néhány evőkanál vízzel pár perc alatt, nagy láng fölött felolvasztjuk. A hozzávalókat az eperrel együtt tálba tesszük, és az egészet simára turmixoljuk. Ezek után jégkrémes formákba töltjük a keveréket (a formák méretétől függően 14-15 darabot kapunk), és egy fél napra a mélyhűtőbe tesszük.

Megszakítás