A Kolel Chábád olyan árva diákokat jutalmazott meg egy ünnepség keretében, akik fájdalmas veszteségük ellenére is kimagasló tanulmányi eredményeket értek el kitartó munkájukkal.

Bár a tanulás önmagában is kihívás lehet bárki számára, ez többszörösen így van azon diákok esetében, akik valamilyen tragédia, vagy betegség folytán elvesztették egyik vagy másik szülőjüket – írta az Israel National News. A Kolel Chábád nevű, adományokkal foglalkozó lubavicsi szervezet Cheszed Menáchem Mendel elnevezésű programja különleges kezdeményezéssel állt elő, melynek célja, hogy olyan segítséget nyújtson árva diákoknak, mely motiválja őket tanulmányaikban.

A New York-i Barad család ösztöndíjának segítségével a szüleiket vesztett diákok pénzbeli támogatást kapnak iskolai tanulmányaik finanszírozására. A programban résztvevő diákok július elején vehették át a munkájukért járó elismerést. A következő hónapban újabb 100 diák számára tartanak majd hasonló ünnepséget, akiket egy másik adományozó család támogat.

Jiszráel Meir Lau, korábbi izraeli főrabbi köszöntötte a középiskolás diákokat és családjaikat a számukra Jeruzsálemben rendezett eseményen. „Túlságosan is jól tudom, hogy min mentek keresztül“ – kezdte a beszédét ráv Lau, aki a Holokausztban, nyolc éves korában veszítette el a szüleit. Ezután megköszönte a Barad család nagylelkű támogatását: „Minden árva és minden özvegy egy külön világ. Aki támogatja és segíti őket, egy egész világot épít fel“.

Miután átvehették az okleveleiket, valamint a következő tanévre szóló ösztöndíjukat, a kiegészítésként zenét is tanuló diákok műsora következett. „Ezek a gyerekek mind nagyon nehéz időszakokon vannak túl. Nemcsak a szülő elvesztése, de az ezzel járó mindennapok is kihívást jelentenek a számukra“ – mondta Jicchák Marton, a Cheszed Menáchem Mendel program igazgatója. „Ez a program sok időt és támogatást nyújt minden egyes gyereknek, személyre szabottan. Inspiráló látni azt, hogy mennyit fektetnek ezek a gyerekek a tanulmányaikba, illetve a jövőjükbe.“

A diákok, szükségleteiktől függően kapnak személyre szabott támogatást a számukra nehézséget okozó tárgyakban, lelki segítséget, esetleg orvosi ellátást, rendszeresen látogatja őket szociális munkás, és különböző szakemberek is folyamatos kapcsolatot tartanak fenn a családokkal. A kiemelkedő képességű tanulók külön foglalkozásokon vehetnek részt, az érzelmi problémákkal való megküzdést állatterápiával segítik, és pénzzel támogatják szociális és nyári tevékenységeiket. A gyerekek mellett a megözvegyült szülőket is segíti a program: többek közt támogató csoportokkal, kirándulásokkal és szórakoztató programokkal.

A Cheszed Menáchem Mendel program csak egy szeletét jelenti a Kolel Chábád kiterjedt tevékenységének. A Kolel Chábád Izrael legrégebben működő szociális szolgáltatásokat nyújtó szervezete. Az 1788-ban az első lubavicsi Rebbe, a ljádi Sneur Zálmán által alapított szervezet eredeti célja az volt, hogy segítse a Szentföldön élő zsidó közösség életét. A szervezet azóta is folyamatosan működik, és válaszol az egyre növekvő igényekre. A Kolel Chábád egész évben több száz özvegynek és árvának nyújt támogatást: étellel, ruhával és szociális szolgáltatásokkal látja el őket.

Képaláírás: Jicchák Marton rabbi, a Kolel Chábád Cheszed Menáchem Mendel programjának igazgatója, valamint Ámrám Blau rabbi, a program oktatási igazgatója

Megszakítás