Dr. Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség Kiemelt Társadalmi Ügyekért Felelős Helyettes Államtitkára jelenlétében, emlékjelet állítottak Kamenec-Podolszkijban a magyar hatóságok közreműködésével, 1941 júliusában Magyarországról kitoloncolt, majd augusztus 27-28-án, az SS alakulatai által kegyetlenül kivégzett hontalan, vagy rendezetlen állampolgárságú zsidó mártírok emlékére.

Az emlékjel állítása abban is segít, hogy közösen gyógyítsuk a múltban elszenvedett sebeket, sérelmeket, valamint fájdalmunkat, együttérzésünket fejezzük ki a gyászolókkal.

Az 1941. év júliusában az akkori Magyarország területéről kezdődött kitoloncolásokat követően került sor a II. világháború egyik első, tömeges kivégzésére, amelynek zsidók tízezrei estek áldozatul. Ártatlan életük kioltása hatalmas veszteség és jóvátehetetlen, embertelen cselekedet.

Latorcai Csaba megköszönte az ukrán állami és önkormányzati, társadalmi szervezetek önzetlen és elkötelezett segítségét, amelyet az emlékjel felállítása érdekében nyújtottak. Ez a támogatás különösen is értékes abban a helyzetben, amelyben a mai Ukrajna kénytelen megküzdeni az ország területi egységét, szuverenitását veszélyeztető támadással és szembenézni a gazdasági, szociális és humanitárius válsággal.

Beszédét Szent Istvánnak, fiához, Imre herceghez intézett egyik intelme idézésével zárta, amely arra hívja fel mindannyiunk figyelmét, hogy “minden ember azonos állapotban születik, és hogy semmi sem emel fel, csakis az alázat, semmi sem taszít le, csakis a gőg és a gyűlölség”.

A magyar küldöttség tagjai:

  • Zoltai Gusztáv, főtanácsadó úr
  • Szakály Sándor, a VERITAS Történetkutató Intézet főigazgatója
  • Deák Andrea, MAZSIHISZ, elnöki megbízott
  • Szita Szabolcs, a Holokauszt Emlékközpont igazgatója
  • Kirschner Péter, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület elnöke

 

Beszédet mondott:

  • Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség Kiemelt Társadalmi Ügyekért Felelős Helyettes Államtitkára
  • Szakály Sándor, a VERITAS Történetkutató Intézet főigazgatója
  • Kirschner Péter, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület elnöke

 

(Miniszterelnökség)