Nagy csalódást okozott Izraelben, hogy egy szerdán véglegesített szerződés szerint a Vatikán hivatalosan is hajlandó elismerni a Palesztin Államot.

A katolikus állam 2012-ben már üdvözölte az ENSZ Közgyűlés által hozott döntést a Palesztin Állam létrehozásáról, azonban arról hivatalos dokumentum eddig nem született; így a mostani szerződés elsőként köti össze hivatalosan a Szentszéket a Palesztin Állammal – írta az Ynetnews.

Az izraeli külügyminisztérium nyilatkozata szerint a fejlemény „csalódást okozott” számukra. „Ez a lépés nem segíti a békefolyamatot, és eltávolítja a palesztin vezetőséget attól, hogy folytassa a közvetlen és kétoldalú tárgyalásokat” – szerepelt a minisztérium által közzé tett szövegben. „Izrael megvizsgálja az egyezményt, és annak megfelelően mérlegelni fogja a lehetséges lépéseket”.

A szerződés véglegesítésére pár nappal Mahmúd Abbász római látogatását megelőzően került sor. A PFSZ elnöke azért tart a vatikáni fővárosba, hogy ott vasárnap részt vegyen két új, a szentföldről származó szent felavatási ceremóniáján, melyet Ferenc pápa fog vezetni.

A PFSZ működését figyelemmel kísérő Palestinian Media Watch beszámolója szerint a szervezet legutóbbi tevékenységei között a múlt héten tüntette ki azoknak a terroristáknak a családját, akik korábban izraeli katonák brutális meglincselésében vettek részt Ramallahban.

Munkatársunktól

Megszakítás