Jiszáchár Dov Rokeách rabbi, a belzi hászid dinasztia szellemi vezetője a háredi világban újszerű programot hirdetett meg, mely a belzi közösséget elhagyók számára nyújt segítséget. Az apropót egy 23 éves, egykori hászid öngyilkossága adta – írja a Jewish Press.

A kezdeményezés elsődleges célja az, hogy érzelmi és szociális támogatást nyújtson azoknak, akik életük egy szakaszában valamiért úgy döntöttek, hogy a hagyományokkal szakítva világi zsidókként folyatják útjukat. Egy ilyen lépés gyakran a családi és baráti kapcsolatok megszakadásával jár, így ezeknek az embereknek súlyos érzelmi terhet cipelve kell megtalálniuk a helyüket a számukra gyakran nehezen értelmezhető szekuláris társadalomban. A belzi rebbe által meghirdetett program nem térítő szándékú, egyszerűen a közösség egykori tagjai iránt érzett felelősséget és szeretet fejezi ki, függetlenül az érintettek életmódjától.

A rebbe számára fontos, hogy azok is újra megtalálják az utat a családjukhoz, akiket kitagadtak vagy akár meggyászoltak életmódváltásuk miatt.

„Olyan, mintha egy hatalmas ölelést kaptunk volna, mintha egy álmunk vált volna valóra”

– lelkendezett egy világi utat választó egykori belzi hászid, aki hozzátette, hogy korábban elképzelhetetlen lett volna egy efféle kezdeményezés elindítása.

A program megtervezése egy titkos találkozóval indult harminc egykori belzi hászid részvételével, hogy a szervezők pontos képet kaphassanak a közösségből kilépők problémáiról és nehézségeiről.

„Ez a kezdeményezés az egész háredi társadalom hozzáállását megváltoztathatja a világi utat választók felé. Ezek az emberek hászid oktatási intézményekben tanultak, s bár manapság nem tartják be a Tóra előírásait, nekünk továbbra is kötelességünk törődni velük és feltételek nélkül elfogadni őket”

– monda a egyik szervező.

Belz az egyik legnépesebb hászid udvar a világon, melyhez több tízezer ember tartozik. A legtöbben közülük Izraelben élnek, de találunk belzi közöségeket az Egyesült Államokban, Kanadában, Angliában és Belgiumban is. Jeruzsálemi központi zsinagógájuk a tavalyi évig, a guri hászidok új zsinagógájának megnyitásáig a világ legnagyobb zsidó imaháza volt. Az előző rebbe, Áháron Rokeách rabbi a budapesti gettó érintésével menekült meg a holokausztban és kalandos módon érte el a Szentföldet, ahol újjáépítette nagy részben elpusztított közösségét. Utódja, Jiszáchár Dov rabbi, az ötödik rebbe már több forradalminak tartott lépésre szánta el magát. Kilépett a cionizmussal kérlelhetetlenül szembehelyezkedő csoportokat tömörítő Édá Cháredit közösségből, az izraeli választásokon való részvételre buzdította hászidjait, elfogadta, hogy világi tárgyakat is tanítsanak a belzi iskolákban, továbbá munkavállalásra biztatta a házas férfiakat.

Címlapkép: egy régi fénykép Jiszáchár Dov Rokeách rabbiról, a Lubavicsi Rebbénél tett látogatása alatt/Youtube

Megszakítás