Nem sokkal egy sírrongálás után, Beji Caid Essebsi elnök megígérte, hogy védelmezni fogja az országában élő zsidó közösség tagjait.

„Nem fogom visszavezetni Tunéziát a diktatórikus napok árnyékába, de határozottan védelmezni fogom minden polgárát, a zsidó közösséget és annak intézményeit” – ígérte Essebsi Moche Lewin rabbinak, aki az Európai Rabbik Konferenciájának delegáltjaként tartózkodott az országban.

A találkozóra azt követően került sor, hogy külföldi vallási vezetők és magas rangú személyek részt vettek a közelmúltban történt tuniszi merénylet áldozatainak emlékére rendezett meneten. A Bardo Múzeum ellen végrehajtott iszlamista túszdrámában 22 ember, köztük számos turista, vesztette életét.

Tunéziai tartózkodása során Lewin rabbi annál a zsidó temetőnél is látogatást tett, ahol a hónap elején ismeretlen tettesek darabokra törték Masseoud Elfassi rabbi, 18. századi bölcs sírjának fejkövét. Az assabahnews.tn értesülései szerint sírrablók lehettek a síremlék meggyalázásának elkövetői.

Amel Karboul, tunéziai turisztikai miniszter azt mondta Lewin rabbinak, hogy a temetőt ért rongálást követően fokozott biztonsági intézkedéseket vezettek be a sírkert és más zsidósághoz kötődő helyek környékén.

Továbbá Karboul arról is beszámolt, hogy tervek szerint sor fog kerülni a tuniszi zsinagóga felújítására, valamint különös figyelem fogja kísérni az évente Dzserba sziget irányába zajló pészachi zsidó zarándoklatot.

 

Kép: http://www.huffpostmaghreb.com/2015/03/23/attentats-du-bardo-liberte-securite_n_6922084.html

 

Megszakítás