A hospice szakembereknek komplex orvosi és érzelmi problémákat kell kezelniük. A holokauszttúlélők ápolása további kihívást jelent. Bűntudat és félelem gyötri a haldoklót, a régen elveszített hozzátartozók miatt.

E.B. Freedman rabbi a Zsidó Hospice Hálózat vezetője, aki már 23 éve foglalkozik ezzel a területtel, úgy látja, hogy egyre nagyobb hangsúlyt kell kapnia a túlélők és családtagjaik lelki támogatásának. Mint kifejti, a haldokló holokauszt-túlélőknél felszínre kerül egyfajta bűntudat, illetve vegyes érzelmek azzal kapcsolatban, hogy találkoznak az akkoriban elveszített rokonaikkal a „másik oldalon” – olvasható a jta.org-on.

Charles Rudansky rabbi, aki egy New York-i zsidó hospice intézménynek dolgozik, hasonló tapasztalatokról számolt be. „Ezek az emberek utoljára pokoli körülmények között látták elveszített  hozzátartozóikat, és most nekik is át kell kelleniük azon a hídon” – mondja Rudansky rabbi. Egyesek megváltoznak, korábban beszédes emberek hallgataggá, befelé fordulóvá válnak, mások hirtelen a szokásosnál kommunikatívabbak lesznek. Nem szabad elfelejteni, hogy a túlélők gyermekei és unokái is küzdenek ezzel a helyzettel, nekik is szükségük van segítségre. Van, aki nem fogja fel, hogy hozzátartozója, aki túlélte Auschwitz-ot, hogy nem élheti túl ezt. David Rose rabbi szerint ebből a generációból sokaknak semmilyen tapasztalatuk nincs a halállal. Az idősebb rokonok közül sokan meghaltak a népirtásban, nem ismerhették őket a túlélők leszármazottai.

Jan Kellough tanácsadóként dolgozik egy pittsburgh-i intézménynél, ő finoman ösztönzi a haldokló betegeket, hogy osszák meg a történetüket, de semmiképpen nem erőlteti. A traumák, a holokauszt kibeszélése valakinél jó terápia lehet, de nem működik mindenkinél – véli a szakember.

Különös érzékenységgel kell kezelni a házaspárokat – mondja David Rose, az élet megpróbáltatásai rendkívüli „védő ösztönt” fejlesztett ki bennük a másik iránt, ezért végig mellettük maradnak.

Freedman rabbi szerint, bár ez a hivatás érzelmileg igen megterhelő, de az egyik leghasznosabb dolog, amit egy másik emberért tehetünk.

 

Kép: jta.org

 

Megszakítás