Két zsidó kisfiú áll egy színpadon: Mendel Klein és Oberlander Hers Méir. Ötezer szempár szegeződik rájuk. A két kisfiú egy harmadik gyerekről mesél – egy Móse nevű zsidó kisfiúról, aki több, mint egy fél évszázaddal előttük született Bécsben, aki a szüleivel az utolsó pillanatban menekült meg Hitler pusztító tervei elől. Egy fiúról, aki Amerikában új életet kezdett a későbbi lubavicsi Rebbe, Menáchem Mendel Schneerson a szárnyai alatt. Ez a fiú, amikor a Rebbéről beszél, úgy emlékszik vissza rá, mint egy atyai mentorra, aki reményt és hitet adott az összeomló Európából menekülő fiataloknak.

A két fiú a színpadon folyékony angolsággal egy fiatal magyar zsidó lányról is mesél, akit egy nem-zsidó asszony bújtatott Budapesten a holokauszt idején. A fiatal lány, Henja Jehudisz 1950-ben szüleivel Amerikába emigrált. Móse és Henja Jehudisz összeházasodtak és a pár év múlva fantasztikus kalandba vágtak bele: visszatértek Európába és a lubavicsi Rebbe küldötteiként Milánóban telepedtek le. Míg ők hat évtizede szolgálják a milánói közösséget, addig gyermekeik és unokáik a világ számtalan pontján letelepedve a Rebbe sliáchjaiként élnek családjaikkal. „A fiam Moszkvában, a lányom Magyarországon … mindazokon a helyeken, ahol ők vannak, azt teszik, amit Hitler el akart törölni” – mondja a fiúk háta mögött felvillanó videóban az immár meglett korú Móse, aki ma már sokszoros dédnagypapa. Miközben beszél, az ősz szakállú idős féri, sorra szeretettel megérinti a bekeretezett családi fotókat

„Hogy mi a történet tanulsága? Maga a folytonosság” – mondja Hers Méir. Hiszen ők ketten, az ifjú lubavicsi küldöttek Moszkvából és Budapestről nem mások, mint a kis Móse, vagyis Mose Lázár milánói főrabbi unokái. „Hitler, töröltessék el a neve, a nagyimat bujkálásra kényszerítette Budapesten. Ma én büszkén folytatom a Rebbe munkáját, megérintve minden zsidó lelket ugyanebben a városban…” – ezekkel a szavakkal zárja az egyik fiú a bemutatójukat.

És dörgő taps közepette Mose Lázár rabbi a színpadra lép. A nézőtéren ötezer ember ül – az 5779. évi lubavicsi küldött-találkozó rabbi résztvevői és meghívott vendégeik.

A Rebbe küldötteinek ezrei teljesítenek szolgálatot világszerte, ahogyan Lázár rabbi, gyermekei és unokái is teszik, hogy támogassák a zsidó életet.

Megszakítás