A jeruzsálemi Toldot Áháron haszid közösség rebbéje úgy rendelkezett, hogy a közösség fiataljai ezentúl nem vehetnek részt barátaik esküvőjén.

A zsidó hagyomány igen nagyra tartja a vőlegény és a menyasszony megörvendeztetését az esküvő során.

A házasulandó felekre úgy kell tekinteni, mint egy királyi párra és mindent meg kell tenni, hogy minél felszabadultabban és vidámabban érezzék magukat életük nagy napján.

A Yeshivaworld magazin azonban arról tájékoztat, hogy az egyik legszigorúbbnak tartott, a jeruzsálemi Meá Seárim negyedben és Bét Semesben élő Toldot Áháron haszid udvar szellemi vezetője, Dávid Kohn rabbi eltiltotta a jesivában tanuló fiatalokat attól, hogy részt vegyenek barátaik esküvőjén. Az ok:

az efféle rendezvények hosszú órákon át tartanak, s ezt az időt inkább tóratanulással kell eltölteni a jesivában.

A rendelet kihirdetése után a haszid közösség úgy döntött, hogy felelevenítik az ún. meszámchim cháburá intézményét, mely annyit tesz, hogy néhány önkéntes összeáll és gondoskodik a menyasszony és a vőlegény folyamatos kiszolgálásáról és felvidításáról.

„Hasonló rendelkezéseket vezettek be számos egyéb haszid közösségben is, például a belzi, szatmári, guri, vizsnyici és bobovi udvarban. Nemcsak Izraelben, hanem Angliában és az Egyesült Államokban is egyre több helyen veszik át ezt a szokást”

– mondta Meir Stark, a közösség egyik tagja.

„Gyakran előfordul, hogy egy esküvőn a jesivatanulók kerülnek a középpontba, a családtagok, rokonok pedig kiszorítva érzik magukat”

– tette hozzá.

A jellegzetes, szürke csíkos kaftánjáról is ismert Toldot Áháron udvarhoz mintegy ezer család tartozik. A rendkívül szigorú szokások szerint élő, harcosan anticionista közösséget a magyar származású Roth Áron rabbi (1894-1947) alapította száz évvel ezelőtt. Roth rabbi Ungváron született, majd Szatmárnémetiben és Beregszászon működött 1925-1929 között. 1939-től haláláig Jeruzsálemben élt.