A Talmud Bölcsei ismerték a tengervíz ihatóvá tételének titkát

Híres Alexander Zárchin izraeli mérnök találmánya. A találmány, abból áll, hogy a tengervizet fagyasztás és olvasztás útján sótlanítják, és így alkalmassá teszik ivásra és öntözésre. Ha azonban valaki azt hiszi, hogy itt valami nagy újdonságról van szó, akkor alaposan téved. Mint mindig, ez esetben is Kohelet (1:9.) találta fején a szeget, mikor azt mondta, hogy nincs új a nap alatt. Szinte hihetetlen, de igaz: a tengervíz sóttlanításának problémájával már a Jeruzsálemi Tálmud is foglalkozik, és közli, hogy nem is egy ámorita ismerte a tengervíz édesvízzé való változtatásának titkát…

Az alábbiakban közöljük a Jeruzsálemi Tálmud, Ávodá Zárá, 2:8. többé-kevésbé pontos magyar fordítását:

„… Rabbi Chijá bár Ábá elment Corba, ahol találkozott Rabbi Máná bár Tánchummal, aki megengedte a nem zsidók által készített turmoszin (csillagfürt) élvezetét… Mondta neki rabbi Jochánán, (kinek rabbi Chijá elmesélte mit látott Corban): S nem tiltakoztál ez ellen [hogy megengedi azt, amit a többi bölcsek eltiltottak]? Felelte erre rabbi Chijjá: Nagy ember ő aki meg tudja édesítni a nagy óceán vizét!

Mondta erre rabbi Jochánán: Nem úgy, fiam, csak a vizek számadását tudja. Ugyanis mikor a vizek dicsérik az Örökkévalót, legott megédesednek (s ő ki tudja számítani mikor dícsérik a vizek a Teremtőt)… Mondta rabbi Joszi bár Bon: nagy chesbon az… rabbi Zákáj az alexandriai, szintén tudta azt… [vagyis a víz megédesítésének „nagy chesbon”-ját].”

Amint látjuk, közel kétezer évvel ezelőtt voltak zsidó bölcsek, akik ismerték a tengervíz édesítésének „receptjét”.

Megjelent: Gut Sábesz 1. évfolyam 40. szám – 2014. július 31.