Új vallásos oktatási központot létesítenek az izraeli Somronban. Az intézmény egy haszid vezető, a szlonimi rebbe nevét viseli majd – számol be az Arutz7. A hatalmas központ az Imánuel nevet viselő településen épül és a Netivot Sálom (a béke útjai) nevet viseli majd Sálom Noách Berezovsky szlonimi rebbe (1911-2000) után, akit tanításait tartalmazó, hétkötetes művének címe alapján Netivot Sálomként emlegetnek.

 

Imánuel haszidok lakta város Somron (Szamária) közepén. Dinamikusan fejlődő település, több száz, most épülő lakóegységet már papíron, még az építkezés megkezdése előtt eladtak és a beköltözni vágyó családok ezreinek igényeit kielégítendő jelenleg is folyik a város terjeszkedésének tervezése. Imánuelbe jellemzően a bojáni, vizsnyici, szlonimi és más haszid közösségekbe tartozó fiatal párok és családok költöznek, ahol nemcsak színvonalas oktatást találnak az utódaiknak, hanem erős és támogató közösségre is lelnek.

 

A múlt század egyik legnagyszerűbb tóratudósa, a szlonimi rebbe a fehéroroszországi Baranovicsban született, majd a harmincas évek elején vándorolt a Szentföldre. Először a tel-avivi Áchéj Tmimim lubavicsi jesivát vezette, majd Jeruzsálemben megalapította a szlonimi haszidok jesiváját, mindössze öt tanítvánnyal. Mivel a közösség szinte teljesen elpusztult a holokauszt során, ez az intézmény vitte tovább a szlonimi tanításokat, innen épült újjá a szlonimi közösség, immár Izrael földjén. A rebbe rendkívül fontosnak tartotta a zsidók izraeli letelepedését, ő maga egyszer sem hagyta el az országot bevándorlása után.

Az oktatási központ építési munkálatai a múlt héten kezdődtek meg. Az ünnepélyes alapkőletételen számos rabbi, Jehuda és Somron több településének vezetői és helyi tisztségviselők is részt vettek.

A központban a fiatalabbak számára tantermek, iskola, a magasabb szintű jesivák tanulói számára pedig bét midrások, vagyis a páros tanulásra alkalmas, könyvekkel, padokkal, asztalokkal jól felszerelt, tágas termek is helyet kapnak a spirituális közösségi központ és a minden luxussal felszerelt termek mellett,

melyekben borsos áron tartanak majd különféle eseményeket és rendezvényeket.

A központ a Tánáchban, a zsidó Bibliában is említett Káná-folyóra néz; ez a víz választotta el egymástól Efrájim és Menáse törzsének területeit.

A ceremónián résztvevő hírességek és közösségi, illetve városi vezetők lelkesen gratuláltak a város vezetőségének, hogy a települést sikerült rendkívül vonzóvá tenniük a fiatal családok körében és emellett a tóratanulás egyik leendő fellegvárát is megalapozták.

„Imánuel vezetősége elhatározta, hogy most van itt az ideje annak, hogy folytassák a tóratanulás világának építését Izraelben és azon belül is a Somronban. Ez rendkívül fontos mind Izrael Földjének benépesítése szempontjából, mind pedig Isten szemében”

– mondta az egyik résztvevő, Jigál Dilmoni.