Ünnepi sorozatunkban érdekes hanukiákat mutatunk be a világ különböző tájairól. A hatodik részben a menóra alakú hanukiák arisztokrata példájával ismerkedhetünk meg, egy neoklasszikus darabbal, a híres Rothschild család „kincstárából”.

Ez a hanukia tömör ezüstből készült, 53,3 x 48,3 cm nagyságú alkotás, amelyet az 1840-es évek végén készítettek Frankfurtban, az ismert ötvösmester, Johann Heinrich Philip Schott műhelyében. Alsó, talp része gazdag a Rothschild család különböző ágaira (osztrák, francia, nápolyi, franfurti és brit) utaló jelképekben. Középen, a pajzs alakú címer bal felső sarkában láthatjuk az ausztriai császárság címermadarát, a jobb felső és a bal alsó részben öt nyílvesszőt tartó kar látszik, melyek egymásnak tükörképei és a család öt fiú testvéri ágát szimbolizálja. A jobb alsó metszetben megjelenik Júda orszlánja, a zsidó nép egyik örök jelképe, a címer középen pedig feltűnik a középkori zsidó süveg, mely a megdöbbentő fejlődésre hívja fel a figyelmet: a sötét középkori, zsidókat megalázó rendelkezésektől sújtott ősöktől a bárói címig eljutott privilegizált jelenig. A hanukia törzsét tartó unikornis és oroszlán a család nagy-britániai tagjaira utal.

A hanukia törzse egy neokasszicista oszlop, tetején a sámesszal, melyhez az ünnepi nyolc mécsestartó karjai kis akasztókkal kapcsolódnak. Külön figyelmet érdemel, hogy az egyszerűbben beszerezhető és könnyebben meggyújtható viaszgyertyás változat helyett az olajtartós megoldást választották. Az pedig, hogy a hanukia szétszedhető, különösen fontos. A félméteres gyertyatartót könnyebb volt elkészíteni, a tisztítása is egyszerűsödött, márpedig ha már a hanukia teljesíti a hidur micvát, vagyis a parancsolat megszépítését, mivel ezüstből készült, akkor az is fontos elvárás, hogy mindig szépen ragyogjon.

A reprezentatív hanukai lámpás Wilhelm Carl von Rothschild (1828–1901) báró esküvői ajándéka volt 1849-ben a menyasszonyának, Mathilde Hannah von Rothschild (1832–1924) bárónőnek, aki egyébként az unokatestvére volt. Wilhelm Carl bárót sokan a „Rothschild ház cádikjaként” emlegették, mert fiatal korában maga is több jesivában megfordult és a zsidó vallástól idősebb korában sem fordult el, sőt több orthodox intézményt is támogatott.

A báró 1901-es halála egybeesett a frankfurti zsidó múzeum megnyitásával, melyet így az ő tiszteletére Rothschild Múzeumnak neveztek el, az özvegy bárónő pedig többek között a gyűjteménynek ajándékozta ezt a hanukiát is. A vészkorszakban a hanukia a múzeum többi tárgyával, és a frankfurti zsinagógák megmaradt értékeivel a helyi történeti múzeum védelmébe kerültek, majd 1972-ben a Los Angeles-i Skirball Múzeumba vitték, ahol  mai napig látható.

 

Cseh Viktor

 

 

Források:

 

Bermann, Nancy M., The art of Hanukkah. New York: Universe Publishing, 2016. 62–63. o.

 

Braunstein, Susan, Five centuries of Hanukkah lamps from the Jewish Museum: A Catalogue Raisonné. New Haven and London: Yale University Press, 2004.