Amerikában beindult a választási nagyüzem, a lehetséges republikánus elnökjelöltek megpróbálnak minél több támogatót megnyerni maguknak. A Republikánus Zsidó Koalíció még nem döntött.

A jelentős támogatókért folyó verseny részeként, reménybeli republikánus elnökjelöltek vettek részt egy zsidó fórumon, ahol arról beszéltek, hogy jobb kapcsolatokat ápolnának Izraellel – számolt be róla a jta.org.

A Republikánus Zsidó Koalíció négynapos Las Vegas-i összejövetele több mint 700 aktivistát vonzott. Az eseményt a Venetian Resort-ban rendezték, ami a szervezet egyik legnagyobb támogatója, Sheldon Adelson érdekeltsége (Adelson vagyonát a Forbes 28 milliárd dollárra becsüli, és mint írják, 2012-ben 100 millió dollárt költött a republikánusok kampányára).

A rendezvényen felszólaltak olyan republikánus nagyágyúk, mint Ted Cruz  texasi szenátor, a szintén texasi korábbi kormányzó Rick Perry, valamint Indiana állam jelenlegi kormányzója Mike Pence.

Minden felszólaló kritizálta Barack Obamát, amiért szerintük veszélyezteti az amerikai-izraeli kapcsolatokat. Az elnököt okolták azért, hogy feszültség alakult ki közte és az izraeli miniszterelnök Benjamin Netanjahu között, valamint kudarcnak ítélték az iráni nukleáris tárgyalásokat.

„Izrael népe még soha nem nézett szembe ilyen hatalmas fenyegetéssel, amerikai szövetségese, pedig még soha nem veszélyeztette így, mint a mostani vezetés!” – mondta Cruz szenátor, aki megígérte, hogy minden lehetséges módon akadályozni fogja a rossz iráni megállapodást.

Azokra a megbeszélésekre, ahol megjelent a korábbi republikánus elnökjelölt Mitt Romney és az egykori elnök George W. Bush, az újságírókat már nem hívták meg. Szintén a színfalak mögött találkozhattak az esélyes jelöltek és képviselőik a jelentősebb adományozókkal. Ebből a körből kimaradtak azok, akik már részt vettek hasonló programon, például az igen esélyesnek tartott Jeb Bush, Florida kormányzója, akinek az apja és testvére is volt már elnök.

Egyelőre az adományozók még nem döntötték el, hogy ki lesz a favoritjuk, kiben látják a legesélyesebb republikánus elnökjelöltet.

 

zsido.com

 

Kép: Ted Cruz texasi szenátor (wikiépdia

Megszakítás