A REBBE SZAVA
Zsidó egység

A Tóra egyik legalapvetőbb micvája, a Tóra egyik vezérelve az egész Tóra alapjának is nevezett Áhávát Jiszráél, a másik zsidó szeretete. Ez a micva lényegében minden zsidó egységére utal, mintha a zsidók egyetlen egészt alkotnának. Ezért minden cselekedet, amelyet zsidó cselekszik – akár negatív, akár pozitív – az egész zsidó népre kihat. Nyilvánvaló, hogy ha e micvát minden zsidó teljesíti, az a zsidó népet hatalmas erővel ruházza fel.

***

Attól fogva, hogy a Tóra a Sínai-hegyen átadatott, egészen az idők végezetéig egyetlen zsidónak sem szabad elfelednie – legyen akár magányos zsidó a világ legeldugottabb szegletén –, hogy része az egész zsidó népnek, s az egész zsidó népet képviseli.

A judaizmus felosztása – „ortodox, konzervatív, neológ”, stb. – mesterséges dolog, mivel minden zsidónak egy és ugyanaz a Tórája, azt ugyanattól az egyetlen Örökkévalótól kapta, jóllehet vannak az előírásokat jobban s kevésbé megtartó zsidók. A címkeragasztás azonban természetesen nem változtat a zsidóság lényegén.

Megjelent: Gut Sábesz 1. évfolyam 7. szám – 2014. július 21.

 

Megszakítás